Mitt år på Åsane Folkehøgskole

For meg tok det lang tid å bestemme meg for om jeg skulle søke folkehøgskole eller ikke. Var jeg klar for å flytte fra venner, og ikke minst flytte hjemmefra der klær og andre ting på magisk vis ble rene? Men folkehøgskole ble det og valget falt fort på Åsane, på Latin-Amerika linja. Jeg valgte denne linja fordi jeg hadde et lite ønske om å lære meg spansk, og ville oppleve land jeg ikke visste mye om.

Jeg er utrolig glad for at jeg valgte denne linja. Vi lærte om blant annet kultur, historie og politikk, og har hatt besøk og salsadansing. I tillegg var det et stort pluss å bytte på annenhver fredag å ha spansk og lage masse god Latinamerikansk mat.

Klasseturen var jo et stort høydepunkt i året. Hvem ville ikke hatt en måneds tur innom Mexico og Cuba? Det er utrolig hvor mye man rekker å se og oppleve i løpet av turen, og det er masse inntrykk. Solgun har masse kontakter overalt, så det man får drive på med på denne turen hadde man aldri fått til å fikse alene.

I tillegg til en kjempebra linje gjør man mye gøy med resten av skolen også. Blant annet Shetlandstur, olabilløp, elevkvelder, gode seminarer og en litt tidlig 17.mai feiring var ting som var med på å gjøre året så bra.

Man får minner, opplevelser og gode venner på folkehøgskole. Man kan få testet sine egne grenser, og man blir godt kjent med hverandre når man bor så tett sammen. Tusen takk for et fantastisk år!

Og klisjeen med å si at folkehøgskoleåret er det beste – det er helt sant.

Simona Becher Sandbakk

Simona B. Sandbakk
Emilie_Thomassen
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Et år på Kunst og Designlinjen på Åsane Folkehøgskole har for meg vært et lærerikt år med høy faglig kompetanse. Man lærer å se på forskjellige type produkter, f.eks. miljøvennlig emballasje, på en ny måte ved å jobbe med produktdesign. Studieturen til Barcelona var utrolig koselig i tillegg til at vi så mye kunst og utrolig flott arkitektur. Vi er veldig heldige på Åsane fhs med en lærer som har så mye å lære bort og undervise om her på Kunst og Design. Et år på folkehøgskole har for meg vært et år jeg aldri vil glemme.

Emilie Thomassen

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Eg søkte på Kunst og Design på grunn av mine interesser for kunst. Eg liker meg sjukt godt i klassen! Det er eit kjempegodt miljø og vi har en kjempegod lærer. Dette er ei linje for deg som vil utvikle dine skills og lære nye!

Skulen er som ein andre heim for meg, og ligg nær sentrum av Bergen der du kan oppleve masse kulturelle opplegg som Biff og Carte Blanche. Du får digg middag og masse kos og tid til å bli kjent med folk. Hvis du vil inn på ei linje med godt miljø, gode ressurser og ein digg studietur er kunst og Design noko for deg!

Marieke Van den Burg

Marieke_
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Dette året har jeg gått på Kunst og Designlinjen. Grunnene til at Jeg valgte denne linjen var fordi jeg er veldig glad i å tegne, og samtidig fordi jeg ønsket å utvikle meg mer innenfor kunst og lære flere teknikker enn det jeg kunne fra før. Derfor syntes jeg denne linjen var midt i blinken for meg. I løpet av året har jeg lært meg flere teknikker innen keramikk, tovet skåler, malt, tegna med kritt, laget barnebokillustrasjoner og til og med vært med på å lage skulpturer som nå er med å utsmykke skolen. En annen grunn er klassemiljøet. I Kunst og Design klassen trenger du ikke være redd for å være deg selv. Her er alle noe helt for seg selv. Samtalene kan gå fra alt og ingenting, og det er ingenting som er for dumt. Her er alle velkommen.

Jeg kom hit rett fra videregående. Orket ikke en gang tanken på å studere. Jeg var veldig lei av vurderinger, og etter mye stress under eksamenstiden kjente jeg at jeg trengte en pause. Det var da jeg kom inn på tankene om folkehøgskole, først og fremst en i Bergen. Bergen har så mye godt å gi hverdagen, mye liv og kultur å oppleve. Åsane folkehøgskole inkluderer dette veldig fint i undervisningen. Du skulle nærmest ikke tro så mye du kunne oppleve på ett år. Alt fra å se på ett orkester spille, til å oppleve gatekunst slik du aldri har opplevd det før.

Jeg er en person, som oftest trives best for seg selv og er nokså introvert, samtidig som forandringer kan være en utfordring. Man skulle da tro at dette ville bli utfordrende, men jeg ble kjent med så utrolig mange på bare noen få dager, og knyttet sterke bånd allerede fra start. På dette året føler jeg at jeg på mange måter har vokst, og føler jeg har lært mer om meg selv enn det jeg har gjort de siste 3 årene. Ved å bo såpass tett sammen med alt fra 15 – 19 andre personer får du mye kunnskap om hvordan det er å bo sammen med andre, og hvordan en skal te seg. Om en ikke har bodd borte før eller med andre enn familie kan nok dette i starten være en utfordring, men en kommer seg fort inn i det.

Hvis jeg hadde vært deg og følt at jeg trengte en pause, eller ett friår hadde jeg definitivt valgt ett år på Åsane folkehøgskole.

Hanna, Kunst og Design

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Skriveverkstad er ei linje som gjer deg alt du treng for å utvikla deg som eit skrivande menneske. Dei to lærarane ved linja er flotte engasjerte menneske som ser kvar og ein av elevane og gir den veiledinga ein treng for å arbeide vidare med tekstane sine. Året er delt opp i ulike sjangerperiodar, noko som gir deg høve til å utforska sjangrar du kanskje ellers aldri hadde prøvd ut. Linja har og samarbeid med andre linjer på skulen, noko som gir ein sjeldan sjanse til å sjå teksten din tolka av nokon andre. Undervisninga skjer ikkje bare i klasserommet, det hender ein blir sendt ut for å observera ting, eller bare for å ikkje skriva, om læraren meiner det er på tide med eit avbrekk. Alt dette, kombinert med eit godt klassemiljø og ein fantastisk tur til Irland, gjer året på Skriveverkstad til eit ekstremt positivt og givande år.

Oda Nysæter, Skriveverksted

Jonas-Rode-Østlyngen,-spilldesign
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Det å flytte til et annet sted i landet er aldri lett, men folkene jeg møtte, både lærere og elever gjorde det mye enklere, å bo så tett sammen som man gjør på Folkehøgskole har gjort at jeg har lært ufattelig mye om meg selv og hvordan jeg kommuniserer med andre. I tillegg fikk jeg muligheten til å drive med noe jeg er interessert i, Spilldesign og Programmering!

På Spilldesign har vi lært alt om hvordan et spill kommer ifra en ide, til et «ferdig» produkt. Vi hadde flere prosjekter i løpet av året som både var artige, og litt stressende for å bli ferdige.

Ikke bare har man holdt på med spillutvikling dette året, vi har også vært på alt ifra seiltur til Shetland, til musikaler som Hellemyrsfolket. Vi fikk til og med være med på å lage vår egen musikal Seilas, alt dette gjort på tvers av linjene.

Jeg kan med hånden på hjertet si at mitt år på Åsane FHS har vært det beste året jeg har hatt så langt i livet. Her har jeg fått både en opplevelse, minner og venner jeg vil ta med meg videre i livet.

Jonas Rode Østlyngen

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Jeg kom til Åsane Folkehøgskole hovedsaklig for å lære om spilldesign (og for å gjøre noe kjekt et år før jeg måtte bestemme meg for hva jeg skulle gjøre videre), men også for å lære om norsk kultur. Det er første gang jeg har bodd i Norge. Å komme hit har vist seg til å være et veldig godt valg.

Her fikk jeg mange nye venner, hadde mange finne opplevelser og lærte mye.
På skolen er det mange fellesaktiviteter utenfor linjefagene. Vi hadde kor og gym sammen, gikk ofte på teater, på konserter og på kino, besøkte noen museer og lærte i kompetansefag om liv og kultur i andre land. Utenfor det fikk vi også være med på flere forskjellige valgfag. Jeg var med på yoga, gitarkurs, Tai Chi og båtførerkurs.

Highlightene i skoleåret var definitivt Shetlandsturen, klasseturen og elevkveldene vi feiret sammen på lørdagskveldene.

I linjefaget Spilldesign og Programmering hadde vi det veldig gøy, men vi jobbet også hardt med spillene våre. På begynnelsen lærte vi om spillprogrammering, litt om tegning og om animasjon, så fikk vi bruke resten av året på å teste våre nye ferdigheter. Det var veldig mye læring på jobben, men til slutt ble vi ferdige med flere spill som vi fikk vise til resten av skolen. Det er veldig kult å se på andre spille et spill som du har hjulpet til å lage. Jeg kan bare anbefale det.

Jeg har lært mye om alt mulig på skoleåret her, jeg har blitt bedre i norsk og kan nå forstå norske dialekter mye bedre enn før. Jeg tror jeg har blitt bedre til å arbeide i grupper og jeg føler meg mye klarere å finne veien fram nå etter å ha hatt et år til å tenke om ting. Skoleåret gikk forbi for fort, men det var en utrolig erfaring og jeg er glad for at jeg hadde den.

Alexandra Skogseide

Alexandra-Skogseide-spilldesign
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

De siste 8 månedene har jeg bodd og levd mitt liv på Åsane Folkehøgskole. En flott og sjarmerende skole bygd en gang på 60-tallet, tror jeg. Hver morgen våkner jeg og titter ut vinduet, hvor en vakker fjord jeg ikke kan navnet på ligger. Det kommer jeg til å savne.

På kjøreturen til Hylkje fra Bergen den 18.august hadde jeg svette hender, for å si det mildt. Jeg tok valget å gå på folkehøgskole en gang i juli, og visste ikke helt hva jeg hadde meldt meg på. Valget har jeg ikke angret på siden. Det siste året av livet mitt har vært så innholdsrikt at de andre årene nesten visner bort.

Da jeg sto 40 meter oppe i masten på Statsråd Lehmkuhl midt på Nordsjøen i fem meter høye bølger, fikk jeg en ny definisjon på hva redsel betyr. Da jeg overlevde på syv boksere i 28 dager i India, fikk jeg en ny definisjon på hva skitten betyr. Da jeg ble overrasket med bursdagskake fra min indiske vertsfamilie, fikk jeg en ny definisjon på hva generøsitet betyr. Da jeg vandret fra slum til luksussentere i Bangalore, fikk jeg en ny definisjon på hva urettferdighet betyr.

Jeg sitter igjen med mange gode minner fra mitt år på Åsane og Globalt Perspektiv linjen. Men båndene jeg har knyttet her, er det jeg setter høyest. Vennskap – bare jeg ser ordet på trykk, blir hjertet varmt. Og hjertet har hatt feber under hele skoleåret.

Jeg håper alle tar seg tid til et år på folkehøgskole. Det vil berike deg på måter du ikke kunne tenkt deg.

Peace out.

Andreas Lillebråten

Mitt år på Åsane folkehøgskole

Å begynne på folkehøgskole var for meg en veldig spontan avgjørelse. Det er også en av de beste avgjørelsene jeg har tatt.

Jeg valgte å gå på Spilldesign og Programmering siden jeg er interessert i prosessen du går gjennom for å lage et spill. I løpet av året har jeg laget et par spill, lært meg å programmere og animere og jobbe sammen med andre mennesker under stress.

Men det er ikke bare spilldesign jeg har holdt på med. I løpet av året mitt har jeg også sunget i kor, trent yoga på flere av Bergens vakre fjelltopper, utviklet meg selv som kunstner i forskjellige kunstvalgfag, gått mye på teater, konserter og turer rundt omkring i Bergen, og viktigst av alt, fått venner for livet.

Når du går på folkehøgskole bor du tett i tett med mange mennesker, og det gjør mye med deg som person. Du utvikler en sosial kompetanse som du ikke kunne fått noen andre steder. Skolen legger opp til mye gøy på tvers av linjene, så alle blir som en stor, sammenknyttet familie.

Året mitt har vært så absolutt verdt det. Hvis du trenger et år uten karakterer, eksamener og stress, så vil jeg virkelig anbefale et år på folkehøgskole.

Nora Kristiansen

martin
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Året på Åsane Folkehøgskole er det desidert beste året så langt i mitt liv. For det første fikk jeg holde på med noe jeg stortrives med flere ganger i uken. Jeg lærte masse nytt innen travsport, og ble kjent med mange nye mennesker innenfor hestemiljøet enn det jeg hadde blitt hvis jeg ikke hadde gått der. Jeg har senere fått meg jobb i en travstall som følge av at jeg utplasseringen vi hadde på Bergen Travpark. Jeg trivdes veldig godt der og ingen skoledag ble kjedelig når jeg fikk være i stallen hele dagen. Men det beste av alt var helt klart vennene jeg fikk på skolen. Jeg har fått venner som jeg vet jeg vil ha med meg hele livet, og det er jeg utrolig takknemlig og glad for.

 

Å flytte til et nytt sted i landet i etterkant av skolen ble mye lettere siden jeg hadde mange gode venner fra folkehøgskolen som bodde der. I tillegg lærte jeg mye om meg selv, om det å leve tett på mange mennesker jeg ikke kjenner fra før av, og å utfordre meg selv på forskjellige måter. Vi hadde det utrolig gøy både når vi hadde arrangerte sosiale arrangementer, eller når v i bare slappet av på internatene på kveldstid. Jeg anbefaler virkelig alle jeg kjenner å ta et år på Folkehøgskole. Tiden kan nesten ikke beskrives, men jeg vet at å dra fra skolen og alle vennene mine på slutten av året var veldig tungt! Et bedre skolealternativ etter videre gående skal man lete lenge etter!

 

Martin Opheim Gløersen

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Året mitt på Åsane folkehøgskole var kjempegivande. Eg gjekk på Latinamerikalina, kull 09/10, og der vart eg kjend med spansk, dans, musikk, mat, historie, håndverk og anna fra Latin-Amerika, og ikkje minst fekk eg bli med på ein mnd tur til Mexico, noko som gjorde at interessa eg allereie hadde for dette vart forsterka og utvikla seg til ein stor hobby. Etter folkehøgskulen valde eg difor å studere 4 mnd i Argentina, for så å byrje på bachelor i Spansk språk og Latinamerikastudier i Bergen. No har eg byrja på master i dette, og eg skal bli lektor i spansk, noko eg trur blir midt i blinken for meg! Eg trur ikkje eg hadde skjønt det utan å gå på Latinamerikalina på Åsane folkehøgskole.

Det som gjorde akkurat Åsane folkehøgskole spesiell, var at i tillegg til å få innsikt i feltet ein sjølv valde, i mitt tilfelle Latin-Amerika, fekk ein også innsikt i det dei andre linene på skulen hadde å by på. Linene er kjempeforskjellige og har i utgongspunktet lite med kvarandre å gjere, men gjennom valfag, linekveldar og sjølvsagt det sosiale elles, vert ein kjend med eit stort spekter av kultur. Dette var kjempegivande! Mange folkehøgskolar har fokus på eitt særskildt felt, men her gjekk det frå hesteline til teaterline til Latin-Amerika, som gjorde at ein sat att med ein berikelse av læring om ting ein gjerne aldri trudde ein skulle finne interesse for. Likevel er fokuset størst på den lina ein har valt, og det er fritt fram om kva av andre ting ein ynskjer å delta på, gjennom valfag og liknande. Eg sydde meg ein teddybjørn. Eg elskar den!

Lærarane på skulen er ildsjelar som brenn for det dei skal formidle og dei sprer mykje glede!

No i ettertid sit eg att både med ei større kulturforståing, ei studieretning som passar meg perfekt og ikkje minst med mange vener som eg truleg vil ha heile livet. I dag er vi ein stor gjeng i Bergen, som alle gjekk på Åsane folkehøgskole 09/10, som titt og ofte møtast og finn på ting saman. Det er kjekt!

 

Marta Ese Haugen

marta
tiril
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Da jeg fortalte mamma og pappa at jeg hadde lyst til å gå på folkehøgskole, var de skeptiske. Folkehøgskole? Skal du kaste bort et år? Å gå fra ungdomsskole til videregående var for meg, og sikkert for mange andre, som å få et slag i trynet. Kravene ble strengere, karakterene lavere og motivasjonen ikke-eksisterende. Å begynne på høyere utdanning rett etter tretten års skolegang virket nærmest uutholdelig. Og hva skulle jeg i så fall studere?

 

Jeg bestemte meg for å ta et friår for å finne ut av ting. Det var da jeg begynte å tenke på folkehøgskole som et alternativ. Skolen jeg aller helst ville gå på var Åsane Folkehøgskole. Det er to hovedårsaker til det, nemlig skriveverkstedet og valgfagene.

 

Jeg liker å skrive. Og jeg fant ut at det var dette jeg hadde lyst til å bruke året friåret mitt på. Jeg begynte på linjen Skriveverksted. Gjennom blant annet individuelle samtaler med flinke lærere og gjennomgang av tekster i plenum, fikk vi tilbakemeldinger på arbeidet vi gjorde. Tilbakemeldingene var ment som forslag til forbedring, men til syvende og sist var det skribenten selv som måtte avgjøre hvordan teksten ble. Det er ikke noe fasitsvar. Ingen karaktersetting. Bare læring. Fordi man har lyst til å lære.

 

Åsane Folkehøgskole har varierte valgfag, noe som var viktig for meg i valget av folkehøgskole. Selv om jeg hadde bestemt meg for å gå på en skrivelinje, så var det likevel mye annet jeg hadde lyst til gjøre. Mangfoldet av valgfag på Åsane gjorde at jeg fikk prøve flere ting jeg aldri har prøvd før. Dessuten har skolen mange forskjellige linjefag, noe som gjør at man blir kjent med mange forskjellige mennesker.

 

Det er lett for folk å tenke at det å gå på folkehøgskole er bortkastet tid. Derimot tror jeg at de fleste som faktisk har gått på folkehøgskole vil si at det er en investering i framtiden. Noen finner ut hva de skal drive videre med. Andre finner ut hva de
ikke skal gjøre med livet sitt.

 

Man kan dessverre ikke utelukke at det er noen som er like forvirra når de begynner i høst, som når de slutter i vår. Men så handler ikke folke høgskoleåret bare om det man skal gjøre etterpå, men året i seg selv. Å bli kjent med mange herlige mennesker. Kanskje flytte ut for første gang, reise alene, dra på studietur.

 

Nå har jeg flyttet til Trondheim, studerer allmenn litteraturvitenskap. Skriver av og til på fritiden. Jeg savner Bergen, lærerne og vennene mine derfra. Jeg savner Åsane FHS. Men jeg trives også som student i hjembyen min. Kjenner en motivasjon jeg ikke hadde da jeg gikk på videregående. Jeg vet fremdeles ikke hva jeg har lyst til å jobbe med i fremtiden, men det føles ut som jeg har valgt riktig retning. Grunnen til at jeg er så sikker på det er fordi Åsane gå meg billetten videre.

 

Folkehøgskole? Skal du kaste bort et år? Spørsmålet kommer som regel i en eller annen form før eller siden. Kanskje du tenker den selv? Et spørsmål du heller bør stille deg er dette:

 

Hva vil jeg? Hvis du vet svaret på det, om det så er å skrive, synge, reise, drive med kampsport, så gjør det! Ta et år på folkehøgskole og bruk et år av livet ditt til å drive med det du liker aller best.

 

Hvis du ikke vet svaret, så har jeg følgende råd: Gå på folkehøgskole! Prøv noe uprøvd, noe du synes høres spennende ut. Et år er ingenting. Det er over før man vet ordet av det. Likevel har året på Åsane Folkehøgskole gitt meg så mye. Tenker du at man kaster bort tiden, så tar du feil. Man bruker den.

 

Tiril Lyslo Haugskott

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Året på Åsane Folkehøgskole åpnet øynene mine for nye muligheter. Latin-Amerikalinjen byr på spennende lære om kulturer ulik vår egen, samt forskjellige måter å tilnærme seg stoffet på. Det er ikke noe krav om at du skal kunne noe i forkant av skoleåret eller være spesielt interessert i noe av det linjen byr på. Tro meg – du blir oppslukt i stoffet i løpet av året.

Spanskundervisningen gjorde at jeg bestemte meg for å ta opp spanskeksamen fra videregående. Jeg ønsker å kunne beherske språket godt. I tillegg ble jeg svært reiselysten etter en utrolig studietur til Mexico og Cuba. Nå leser jeg spansk for harde livet og jobber intenst for å spare opp til verdenstur neste år – med min beste venninne fra Åsane Folkehøgskole.

Året på folkehøgskole har gitt meg vennskap for livet. Jeg flyttet tilbake til Trondheim etter endt skoleår, og flere fra skolen har flyttet til Trondheim for å studere. Vi møtes støtt og stadig. Hun som har blitt min beste venninne fra skolen bor i Oslo, og folk er forbløff et av vårt avstandsforhold – det går ikke mer enn tre uker mellom hver gang vi sees.

Et år på folkehøgskole er noe jeg vil anbefale alle. Jeg var skolelei og hadde ingen planer om å begynne rett på studier. Ikke visste jeg hva jeg ville studere heller. Folkehøgskole? Flytte til en annen by, bo sammen med ungdommer på samme alder i samme situasjon. Det virket nytt og spennende. Gå på skole uten lekser eller karakterer, med friskt og interessant stoff. Det virket fristende. Å avslutte året med en vanvittig studietur i stedet for søvnløse netter og eksamenspugging. Det virket uvirkelig. Jeg måtte finne ut om folkehøgskole var like fantastisk som folk skulle ha det til. And guess what – det var det.

Oda Odden

oda-2
oda1
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

«Når eg tenker tilbake på året mitt på Åsane FHS må eg nesten grine- Ikkje fordi det var fælt, men fordi det var så ufattelig, fantastisk bra!

 

Etter vidaregåande var eg, som mange andre, veldig usikker på kva eg skulle gjere. Etter ein del fram og tilbake, bestemte eg meg for å gå eit år på folkehøgskule. Nysgjerrig på noko nytt, og lei av tørre skulebøker og den vesle bygda mi, visste eg at eg hadde lyst å reise, utforske og å oppleve nye kulturar.

 

Valget endte derfor på Åsane Folkehøgskole fordi skulen tilbydde valgfaget «Backpacker Bali», og fordi Latin-Amerikalinja innehaldt alt eg ønska; kulturforståelse, moglegheita til å lære eit nytt språk, og reising på eit heilt nytt kontinent.

 

I løpet av studieturen vår til Mexico og Cuba vart eg også sikrare på at eg ville fortsette med spansk etter folkehøgskulen.

 

Når eg no tar ein bachelorgrad i Spansk m. Latinamerikastudier på Universitetet i Bergen, er eg så takknemlig for den kunnskapen eg fekk på Latinamerikalinja. Eg trur nok ikkje eg hadde valgt nettopp det studiet eg går i dag om det ikkje hadde vore for engasjerte og flinke lærarar på linja mi.

 

Men mest av alt er eg så takknemlig for alle dei fantastiske menneska eg vart kjent med på Åsane. Dei vennskapa eg knytta der, veit eg at eg har med meg uansett kor i verda eg er, og den tanken gjer meg så uendeleg glad!

 

Eg lærte både å forstå andre kulturar og å ha eit opnare syn på verda generelt, men kanskje viktigst av alt lærte eg å forstå meg sjølv, og menneska rundt meg betre. Og det er noko eg aldri i livet kunne ha vore forutan!

 

Oda Lødemel

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Jeg gikk på hestelinja, det var en lærerik og allsidig linje. Valgte hovedsakelig trav, da dette var min interesse fra før, jeg hadde stor glede av dagene på travparken. Hestelinja er mangfoldig, så vi var innom det meste, både innenfor ridning og trav. På studieturen i USA var vi også innom westernridning. Selv om dette ikke har blitt mitt yrkesvalg i ettertid, er det en hobby som alltid vil være med, og da er det veldig nyttig å ha med seg kunnskapen vi fikk gjennom hovslagerundervisning, veterinær, hesteterapeut osv.

Folkehøgskole året på Åsane, hadde et varierende innhold av linjefag, valgfag og fellesfag. I tillegg til mye bra opplegg på skolen, dro vi også ofte inn til Bergen på teater, konserter, kino og andre aktiviteter. Med fjell og natur like utenfor, og direktebuss inn til byen hadde vi også mange muligheter på fritiden. På Åsane Folkehøgskole har de et stort utvalg av gode valgfag. Jeg hadde blant annet valgfag vagabond Bali, der vi planla og gjennomførte en backpakkertur på to uker på Bali. Jeg fikk jeg virkelig vekket reiselysten, og ble inspirert til en 3 måneders tur til Asia etter folkehøgskole. På denne turen reiste jeg bl.a. med ei venninne fra Åsane. Vi hadde et veldig godt miljø blant både elever og ansatte på skolen. Har fortsatt mye kontakt med venner fra skolen. Det var elever fra hele landet, og vi har igjen blitt spredt over hele landet og utlandet, på nye og gamle bosteder. Flere ble igjen i byen Berge og mange av oss har flyttet til andre storbyer, det er også flere av elevene som har flyttet sammen. Etter året på Åsane, sitter jeg igjen med mange nye venner, erfaringer og opplevelser jeg ikke ville vært foruten. Alt i alt et uunnværlig år!

Trude Rønning Okkenhaug

trude
marion
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Året på Åsane Folkehøgskole var fantastisk, Jeg fikk utfordre meg selv som både skuespiller og sanger. Det var nemlig på denne skolen at jeg sang på scenen for første gang, en frykt jeg endelig fikk overkommet. Linjelæreren min Cato Jensen var fantastisk, både som mentor og en god venn. Han kom med mange gode råd og lot oss gjøre ting på vår måte.

 

Jeg vil alltid se tilbake på dette året, som det beste og mest lærerike kapittelet i mitt liv. Det var her jeg først møtte min kjæreste og nå samboer, fikk venner for livet og utviklet meg mer som skuespiller. Jeg angrer ikke på at jeg valgte å gå på Åsane Folkehøgskole, og hvis jeg kunne – hadde jeg gått dette året igjen og igjen

 

Marion Isabella Bjørnevik Torp

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Det kan vere vanskeleg å vite kva ein vil gjere etter 13 år med skule. Sjølv begynte eg på BI etter vidaregåande, men fant fort ut at dette ikkje var noko for meg. Eg hadde lest litt om Åsane Folkehøgskule før, og synest det virka som ein veldig kjekk plass. Dessutan har eg alltid vore svært glad i å stå på scenen, og då eg såg at det fortsatt var ledige plassar på teaterlinja der, greip eg moglegheiten og søkte meg inn. Eg tør påstå at det er noko av det glupaste eg nokon sinne har gjort.

Det å gå på Åsane Folkehøgskole er som å vere på ei reise som du aldri ynskjer skal ta slutt. Alle dei forskjellige og interessante folka du møter her, vennskapa du knytter, utfluktane, konsertane og opplevingane, er noko som vil vere med på å berike deg som person. Du lev i ei boble i lag med alle medelevane dine, og det intense fellesskapet som oppstår inne i denne bobla er rett og slett heilt herleg å vere del av. Du får så utruleg mykje igjen av å gå her at du aner det ikkje, og alle erfaringane og dei gode minna du sit igjen med når skuleåret er over vil du bære med deg resten av livet.

Eg føler eg har vokse som person gjennom året på folkehøgskulen, og eg har fått ny kunnskap som kan hjelpe meg på vegen vidare. No tek eg lærarutdanning på Høgskulen i Bergen, og ved å ha gått teaterlinja ved Åsane Folkehøgskole har eg fått svært relevant erfaring gjennom det å stå framfor eit publikum og formidle noko. Slik sett har mitt år her vore viktig for å finne ut kva eg eigentleg vil, og det trur eg Åsane Folkehøgskole kan hjelpe deg med også!

Joakim Byrknes Nymark

joakim
Oystein_Dybdahl
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Etter videregående trengte jeg et år for å tenke over hva jeg skulle gjøre videre. Mange rådet meg til å søke folkehøgskole, og frasen «det var det beste året i livet mitt» var en gjenganger. Etter ett år på Åsane kan jeg definitivt si det samme!

 

Jeg ble lokket til Åsane Folkehøgskole i hovedsak på grunn av skolens Musikk- og vokallinje, og et ønske om å bo i nærheten av Bergen. Det angrer jeg ikke på. Masse hyggelige folk, både elever og personale, gjorde at året ble preget av utrolig mye moro. Jeg var generelt sliten i lattermuskulaturen hver kveld. På Musikk/vokal-linjen hadde vi fantastiske lærere, og vi utviklet oss alle enormt som sangere. Konsertene, plateinnspilling og timene nede i kjelleren er gode minner. For ikke å snakke om en helt knall studietur til Tenerife! Jeg synger for tiden fast i et kor i Oslo, og mener jeg ikke hadde vært der jeg er i dag som sanger uten den gode undervisningen og erfaringen jeg fikk på Åsane. Personlig har jeg også blitt tryggere på scenen og det å stå foran store forsamlinger gjennom valgfag og fellesprosjektet på skolen.

 

Året på Åsane ble starten på nye og langvarige vennskap som fortsatt holdes vedlike. Man blir en bedre menneskekjenner, og du kommer i kontakt med andre typer mennesker du ellers ikke ville blitt kjent med. Det er utrolig lærerikt, og vi har alle godt av det! Vurderer du å gå folkehøgskole er virkelig Åsane å anbefale. Menneskene, beliggenheten, det sosiale og alle opplevelsene gjør at det for deg også vil bli det beste året i livet ditt.

Øystein Dybdahl

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Jeg hadde ikke peil på hva jeg ville studere videre etter videregående, så en venninne av meg anbefalte et år med teater på Åsane Folkehøgskole. Jeg hadde ikke gått noe teater før, men Åsane lærte meg mye! I tillegg til det vi lærte av skoletimer, lærte mitt år på Åsane meg å forholde meg til andre mennesker, og å komme meg litt ut av skallet. Jeg lærte meg å være kreativ, og fikk en smak på mange nye interesser – som fridykking og spesialeffektsminke! Ved å ha så mange muligheter og valgfag på Åsane, fant jeg ut hva jeg likte og hva jeg ikke likte, og det hjalp meg med å velge fag videre. I tillegg fant jeg mine beste venner på mitt eget internat – vi samles i blant og har det like moro hver gang vi møtes.

Silje Ekevall Sanbrekkene

silje