OPPLEV INDIA

GLOBALT PERSPEKTIV

Studietur til India du aldri vil glemme
LES MER OM LINJEN

UTVID DITT GLOBALE PERSPEKTIV

Er du eventyrlysten, nysgjerrig og vil utgjøre en forskjell i verden? Utvid ditt globale perspektiv hos Åsane folkehøgskole! Bo hos vertsfamilier, møt lokalbefolkning og kultur på en unik og opplevelsesrik reise til India. Oppholdet byr også på deltakende observasjon hos vår samarbeidspartner i India og et unikt besøk til vårt solidaritetsprosjekt utenfor Bangalore.

Å ha et Globalt Perspektiv handler om ha forståelse om hvordan verden henger sammen, årsakene til fattigdom og urettferdige relasjoner i verden. Måten vi lever her i det globale nord henger sammen med fattigdomsproduksjon i det globale sør. Maktstrukturer bestemmer utviklingen.

india
india3

I løpet av året kommer vi til å snakke oss gjennom mange ulike temaer og problemstillinger. Vi vil blant annet lære mer om utfordringer knyttet til fattigdom, betydningen av bistand og solidaritet, menneskerettigheter, asyl og immigrasjonspolitikk, miljø og bærekraftig utvikling. Skoleåret vil bli preget av dine interesser som du bringer med deg inn i klasserommet, samt sammensetningen av elevene i klassen.

Gjennom dialog, diskusjon og studietur til India vil du sannsynligvis utvide ditt Globale Perspektiv og ta med deg en rekke erfaringer som du kan få bruk for både i arbeidslivet og i videre studier.

INDIA – ET KONTINENT I FORANDRING

Mennesker søker inn mot de store byene. Urbaniseringen har mange ansikter. I et stort og fargerikt land som India er det kritisk når bønder ikke lenger klarer å leve av det enkle jordbruket de har drevet i generasjoner og blir tvunget til å bryte opp. Møtet med storbyen viser seg ofte å bli brutalt. Livet i slummen eller som gatebarn er preget av den ytterste elendighet og trøstesløshet. Menneskene her har få muligheter og svært mangelfulle rettigheter. Barna er de aller mest sårbare i dette bildet.

togutter
senter

Vårt prosjekt i Bangalore foregår i samarbeid med den indiske organisasjonen “Association For Promoting Social Action” (APSA) og den norske bistandsorganisasjonen FORUT. Mer enn 30% av Bangalores 8,5 millioner innbyggere betegnes som svært fattige, og flere hundre tusen mennesker lever under håpløse forhold i slummen. Det er disse menneskene som er APSAs, FORUTs og vår målgruppe.

MENNESKESYN

MENNESKESYN BASERT PÅ GANDHIS TANKEGANG

I India vil du bli konfrontert med en ny hverdag som vil gi innsiktsfulle refleksjoner over ditt eget og andres liv, holdninger og muligheter. Under oppholdet i Bangalore vil du bo hos en indisk vertsfamilie sammen med en annen elev i klassen. Her vil du være en del av familien, noe som vil by på utfordringer og noen helt spesielle erfaringer. Dagene vil du tilbringe hos APSA hvor du har feltarbeid med å gjennomføre deltakende observasjon.

APSA redder barn fra slaveri, grov utbytting og menneskehandel. De driver sin egen barne- og ungdomsskole, yrkesskole, rehabiliteringssenter, barnehjem, utrykkingsteam, oppsøkende virksomhet og opplysningsarbeid. APSA tar ansvar for barn fra førskolealder til de er voksne. De fungerer som foreldre for barna de tar til seg og skaffer hver enkelt jobb etter endt utdanning.

indiskdame

APSAs nøkkelpersoner; P.Lakshapathy og Sheila Devaraj er begge selvoppofrende idealister som prøver å forvalte et helhetlig menneskesyn basert på Gandhis tankegang og Montesorri sine pedagogiske prinsipper.

KULTURFORSTÅELSE

Overalt deler mennesker verden inn i ”oss” og ”de andre.” Kultur er det vi har felles, og samtidig det som skiller oss fra andre. I de ukentlige øktene med Kulturforståelse, sammen med filosoFinni, presenteres du for en rekke ulike faglige perspektiv på kultur. Målet er ikke å lære hva ”norsk,” ”indisk” eller ”latinamerikansk” kultur er, men å få en dypere forståelse av hva kultur gjør. Kulturer er foranderlige helheter som påvirker menneskers tanker, språk og handlinger. I disse timene diskuterer og undersøker vi hvilke sosiale og politiske konsekvenser forskjellige kultur- og menneskesyn har.

VÅRT PROSJEKT

Åsane Folkehøgskole sine internasjonale humanitære prosjekt har i alle år vært preget av fattigdomsbekjempelse og solidaritet med mennesker som har vært spesielt utsatte for utbytting og urettferdighet. Vi har støttet barnehjem for psykisk utviklingshemmede i Bulgarsk Makedonia, bygget rehabiliteringssenter for funksjonshemmede i Botswana, bygget skole, ungdomssenter og tre landsbybibliotek i Sri Lanka.

Nå fokuserer vi på slummen i Bangalore og barna som bor her. Da vi spurte vår samarbeidspartner, APSA, hva Åsane folkehøgskole kunne bidra med for dem var svaret tydelig – et krise- og romsorgssenter på landsbygden. Dette senteret er i prosessen med å ferdigstilles. Jentene som bor her har vært utsatt for grov utbytting og trenger å komme seg bort fra storbyen, samt forsvinne slik at de ikke kan bli sporet opp av folk som fremdeles vil dem ille. Dette arbeidet gjør vi i nært samarbeid med APSA og FORUT.

skolegutt

SVETT FOR MENNESKERETT

Elevene på linjen har ansvar for planleggingen og gjennomføringen av skolens årlige innsamlingsaksjon. Åsane folkehøgskole har bygget et krise- og omsorgssenter, Suraksha, for jenter utenfor Bangalore i India som vi nå jobber med å fullfinansiere og ferdigstille. I arbeidet med dette senteret er vi knyttet til hjelpeorganisasjonene APSA og Forut. Klassen jobber som et innsamlingsteam, og arrangerer diverse innsamlinger gjennom hele skoleåret.

Hvert år mot slutten av skoleåret arrangerer Åsane Folkehøgskole et solidaritetsløp i Bergen sentrum, «Svett for menneskerett». Inntektene fra dette løpet går uavkortet til videreutviklingen og opprettholdelsen av Suraksha og er med på å trygge jentene som bor her sin mulighet til å få seg en god fremtid.

Alle elever på Åsane folkehøgskole hadde dagen i forveien fått anledning til å designe sine egne t-skjorter til løpet.

STUDIETUR TIL INDIA

I India får du muligheten til å observere hvordan en indisk veldedighetsorganisasjon drives, og du har muligheten til å delta i arbeidet.

Staben ved APSA og læreren din vil være dine faglige veiledere når du skal starte din observasjonspraksis hos APSA. Her skal du få delta i APSA sin hverdag og observere arbeidet som foregår på skolene, barnehjemmet, og krise- og omsorgssenteret de driver. Du skal få være med ut i slummen å se områdene der APSA redder spesielt utsatte barn fra ekstrem undertrykking og fornedrelse.

india2
fargepulver

I praksisperioden skal du bo hos en indisk vertsfamilie sammen med en annen elev fra klassen. Dette blir din familie i perioden du er i praksis. Her får du en enestående mulighet til å få et ekte innblikk inn i en indisk hverdag, samtidig som du får førstehåndserfaring fra solidaritetsarbeid i utlandet.

Under oppholdet hos APSA skal du samle inn bilder, videosnutter og informasjon som skal reflektere dine inntrykk og erfaringer fra turen. Dette blir din personlige tolkning og refleksjon av vår indiske samarbeidspartner og jobben de gjør, samt hverdagen din i en indisk familie. Før turen vil vi prate mye om dette.

Etter oppholdet i storbyen Bangalore trekker vi oss ut mot kysten for å ta inn over oss alle inntrykkene vi har fått, gjennomgå debriefing og nye noen deilige dager i varmen. Her venter nye eventyr og opplevelser som vil sveise oss ytterligere sammen. Kerela er rikt på kultur, religion og severdigheter så her skal vi få med oss så mye som mulig. Det er muligheter for Yoga, Ayurvedisk massasje, padling og fine dager på stranden. I Kasargod får vi kanskje en anledning til å dra på de berømmelige ”backwaters” som virkelig er en fantastisk naturopplevelse. Etter et avslappende opphold reiser vi tilbake til Bangalore via jungelen og kanskje en og annen teplantasje.

SPØRSMÅL OM LINJEN?

Ta gjerne kontakt med linjeleder på Globalt Perspektiv – India:

Åse Schytte

ase@asanefolk.no

959 78 781

mexico3
marked
suraksha
Nils Eivind i fin stil.