Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Mange sier at man kan ta seg et friår for finne ut av hva man skal bli. For min del, har jeg alltid vist hva jeg vil bli; veterinær. Jeg kom ut av videregående med høyt karakterpress, og jeg trengte jo gode karakterer for å komme inn på utdanningen jeg alltid hadde drømt om. «Dessverre», der og da var de ikke gode nok.
Jeg begynte derfor å se etter noe annet og livet på folkehøgskole fanget min oppmerksomhet. Hest og trav har alltid vært en av mine største interesser og da jeg fant travsport linjen på Åsane folkehøgskole var ikke valget vanskelig. Sett tilbake kunne jeg ikke valgt bedre. Som en sjenert, skoleflink, hestejente kom jeg til Bergen med høye forhåpninger om året som lå i vente. Og det skuffet ikke.

 

Internatlivet, det å dele rom med en «fremmed», hvite gensere som ble rosa opptil flere ganger og det å hele tiden ha andre rundt seg forandra meg og jeg ble mindre sjenert. Hverdagen med en av Norges beste travtrenere og gode hester gjorde at tiden, dagene og året gikk alt for fort. Jeg bodde i stallen, hoppa over frokost og middag for å få mest mulig tid med hestene. Jeg fikk ansvar, masse nye erfaringer, egne passhester og det ble noen knall og fall.

 

Studietur til USA, hvor jeg jeg ble starstruck av hesten Arch Madness, fikk ri barrel racing og dele ut premier på Meadowlands racetrack. Elevkvelder, fellesforestilling og alt det andre som skjedde hver dag på skolen er gode minner! Og ikke minst alle vennskapene som ble knyttet, og som jeg ikke ville vært foruten!

 

Undervisning med veterinær, hesteterapeut og hovslager bekreftet veterinærdrømmen. Selvtilliten og troen på egne ferdigheter gjorde at jeg endte opp med å se på andre muligheter for å komme inn på studiet, og jeg går nå i Slovakia. Erfaringene fra folkehøyskolen gjorde meg klar for å flytte utenlands – det angrer jeg ikke på. Det er vanskelig å sette ord på erfaringene og minnene fra et år på Åsane folkehøgskole, det kan bare oppleves.

 

Jenne Røste

 

Jenny Røste
Marianne Kristoffersen
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Et år med hest på Åsane var et år hvor jeg både fikk utviklet meg selv som person og lærte utrolig mye nytt om hester. Spesielt trav som jeg aldri hadde prøvd før jeg kom hit. Hele året ga meg mye glede, nye erfaringer og flotte minner jeg vil huske resten av livet.

Marianne Kristoffersen, elev 2015/2016 

 

 

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Jeg gikk på hestesport sammen med 8 andre jenter. Jeg var så takknemlig at jeg kunne oppleve så mye med skolen og kunne være meg selv, nyte skole dager uten karakter press. Jeg fikk utforsket hva travsport dreiet om og lærte veldig mye der. Jeg vil savne skolen, lærene og alle herlige venner mine! DETTE ER MINNE FOR LIVET!

 

Rebecca Park Hansen, 2016-17

 

Rebecca Park Hansen
Kaja Knædal
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Et år på Hestesportlinjen på Åsane folkehøgskole var et fantastisk og lærerikt år, med mye forskjellige opplevelser. Både ridning og travsporten fikk man holde på med, men jeg endte opp med å bare holde på med travsporten for det var det som interesserte meg mest. Fikk lære mye nytt og litt gamle minner ble frisket opp.

Studieturen til USA var min store drøm som gikk i oppfyllelse.
Fikk prøve westernridning, besøkte travstaller og galoppbane i New Jersey, kjørte 10 timer i bil til Kentucky og fikk omvisning hvor det var spilt inn forskjellige hestefilmer, besøkte Kentucky Horse Park m.m. Turen endte i byen som aldri sover, New York. Noen dager som turister før vi dro hjem til Norge.

Fikk meg venner for livet, og mange forskjellige opplevelser og erfaringer som jeg har tatt med meg videre i livet. Så jeg anbefaler virkelig å ta et år på hestesportlinjen på Åsane folkehøgskole, enten det er ridning eller trav du brenner for.
Det er et år du aldri vil angre på.

Kaja Knædal, 2015-16

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

«Sophia, du er limet som holder oss sammen»

Denne uttalelsen fra en medelev sitter som klistret i minnet.
Den viser hvilken genuin interesse man viser for hverandre på en folkehøgskole.
Ikke bare jeg, men alle sammen. Alle har man gode kvaliteter, og noe bagasje har man også med, og sammen er man med på å forme et helt unikt år.
Jeg sitter fortsatt med tårer i øynene av alt savnet man føler etter å ha gått et år med alle de vakre folka. Man pusset tenner sammen, satt i undervisning sammen, skapte generelt mange gode øyeblikk sammen. Jeg kommer aldri til å glemme alt jeg har lært av å være elev ved Åsane folkehøgskole, all selvinnsikten man får, alt man gjør for sine medelever.
Denne skolen har så utrolig mye å tilby akkurat deg som elev, så spørsmålet er heller: «Tør DU ta sjansen og være med på morroa?»

Det er nok en grunn til at de sier «BILLETTEN VIDERE», billetten til det livet DU ønsker å leve, selv om veteraner som meg egentlig bare ønsker å bli.

Sophia A. Zissis Bye, elev 2015/2016 og stipendiat 2016/2017

 

Sophia Zissis Bye_2
martin
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Året på Åsane folkehøgskole er det desidert beste året så langt i mitt liv. For det første fikk jeg holde på med noe jeg stortrives med flere ganger i uken. Jeg lærte masse nytt innen travsport, og ble kjent med mange nye mennesker innenfor hestemiljøet enn det jeg hadde blitt hvis jeg ikke hadde gått der. Jeg har senere fått meg jobb i en travstall som følge av at jeg utplasseringen vi hadde på Bergen Travpark. Jeg trivdes veldig godt der og ingen skoledag ble kjedelig når jeg fikk være i stallen hele dagen. Men det beste av alt var helt klart vennene jeg fikk på skolen. Jeg har fått venner som jeg vet jeg vil ha med meg hele livet, og det er jeg utrolig takknemlig og glad for.

 

Å flytte til et nytt sted i landet i etterkant av skolen ble mye lettere siden jeg hadde mange gode venner fra folkehøgskolen som bodde der. I tillegg lærte jeg mye om meg selv, om det å leve tett på mange mennesker jeg ikke kjenner fra før av, og å utfordre meg selv på forskjellige måter. Vi hadde det utrolig gøy både når vi hadde arrangerte sosiale arrangementer, eller når v i bare slappet av på internatene på kveldstid. Jeg anbefaler virkelig alle jeg kjenner å ta et år på Folkehøgskole. Tiden kan nesten ikke beskrives, men jeg vet at å dra fra skolen og alle vennene mine på slutten av året var veldig tungt! Et bedre skolealternativ etter videre gående skal man lete lenge etter!

 

Martin Opheim Gløersen, 2012-13

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Jeg gikk på hestelinja, det var en lærerik og allsidig linje. Valgte hovedsakelig trav, da dette var min interesse fra før, jeg hadde stor glede av dagene på travparken. Hestelinja er mangfoldig, så vi var innom det meste, både innenfor ridning og trav. På studieturen i USA var vi også innom westernridning. Selv om dette ikke har blitt mitt yrkesvalg i ettertid, er det en hobby som alltid vil være med, og da er det veldig nyttig å ha med seg kunnskapen vi fikk gjennom hovslagerundervisning, veterinær, hesteterapeut osv.

Folkehøgskole året på Åsane, hadde et varierende innhold av linjefag, valgfag og fellesfag. I tillegg til mye bra opplegg på skolen, dro vi også ofte inn til Bergen på teater, konserter, kino og andre aktiviteter. Med fjell og natur like utenfor, og direktebuss inn til byen hadde vi også mange muligheter på fritiden. På Åsane folkehøgskole har de et stort utvalg av gode valgfag. Jeg hadde blant annet valgfag vagabond Bali, der vi planla og gjennomførte en backpakkertur på to uker på Bali. Jeg fikk jeg virkelig vekket reiselysten, og ble inspirert til en 3 måneders tur til Asia etter folkehøgskole. På denne turen reiste jeg bl.a. med ei venninne fra Åsane. Vi hadde et veldig godt miljø blant både elever og ansatte på skolen. Har fortsatt mye kontakt med venner fra skolen. Det var elever fra hele landet, og vi har igjen blitt spredt over hele landet og utlandet, på nye og gamle bosteder. Flere ble igjen i byen Berge og mange av oss har flyttet til andre storbyer, det er også flere av elevene som har flyttet sammen. Etter året på Åsane, sitter jeg igjen med mange nye venner, erfaringer og opplevelser jeg ikke ville vært foruten. Alt i alt et uunnværlig år!

Trude Rønning Okkenhaug

trude