Mitt år på Åsane folkehøgskole

For meg tok det lang tid å bestemme meg for om jeg skulle søke folkehøgskole eller ikke. Var jeg klar for å flytte fra venner, og ikke minst flytte hjemmefra der klær og andre ting på magisk vis ble rene? Men folkehøgskole ble det og valget falt fort på Åsane, på Latin-Amerika linja. Jeg valgte denne linja fordi jeg hadde et lite ønske om å lære meg spansk, og ville oppleve land jeg ikke visste mye om.

Jeg er utrolig glad for at jeg valgte denne linja. Vi lærte om blant annet kultur, historie og politikk, og har hatt besøk og salsadansing. I tillegg var det et stort pluss å bytte på annenhver fredag å ha spansk og lage masse god Latinamerikansk mat.

Klasseturen var jo et stort høydepunkt i året. Hvem ville ikke hatt en måneds tur innom Mexico og Cuba? Det er utrolig hvor mye man rekker å se og oppleve i løpet av turen, og det er masse inntrykk. Solgun har masse kontakter overalt, så det man får drive på med på denne turen hadde man aldri fått til å fikse alene.

I tillegg til en kjempebra linje gjør man mye gøy med resten av skolen også. Blant annet Shetlandstur, olabilløp, elevkvelder, gode seminarer og en litt tidlig 17.mai feiring var ting som var med på å gjøre året så bra.

Man får minner, opplevelser og gode venner på folkehøgskole. Man kan få testet sine egne grenser, og man blir godt kjent med hverandre når man bor så tett sammen. Tusen takk for et fantastisk år!

Og klisjeen med å si at folkehøgskoleåret er det beste – det er helt sant.

Simona Becher Sandbakk

Simona B. Sandbakk
Kristin Iversen
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Det å begynne på Åsane folkehøgskole var et spontant valg, og definitivt ikke noe jeg angrer på. Alle sier at et folkehøgskoleår er det beste året i livet, og jeg vil absolutt bekrefte at for meg så har dette året vært innholdsrikt og lærerikt. Jeg valgte Åsane folkehøgskole fordi skolen hadde Latin-Amerikalinjen som jeg interesserer meg for, og fordi skolen ligger ganske nær Bergen sentrum.

Jeg valgte Latin-Amerikalinjen og angrer ikke et sekund på det. Vi hadde verdens beste lærer, Solgun, og en fantastisk studietur til Mexico og Cuba! I timene lærte vi om Latin-Amerika, forskjellige kulturer, historie, salsadansing og lagde mye meksikansk mat. Vi fikk også besøk fra elever fra Latin-Amerika, feiret nasjonaldagen til Mexico, og året var både innholdsrikt og morsomt!

På skolen fikk jeg mange gode venner, og året hadde ikke vært det samme uten de! Man blir kjent på en helt ny måte siden man bor så tett på hverandre, og jeg var heldig som møtte så mange herlige mennesker!

Kristin Iversen

Mitt år på Åsane Folkehøgskole

Et år på folkehøgskole er et år hvor vennskap og opplevelser står i fokus. For meg har dette året på Åsane folkehøgskole blitt fylt med bøttevis av nye erfaringer og gode, nære venner.
Latin-Amerikaklassen tilbyr deg et dykk inn i kultur, historie og språk fra de relevante landene før det avsluttes med en magisk og uforglemmelig backpacker-tur til Mexico og Cuba. En unik mulighet til å tilbringe en måned med dine beste venner og en fantastiske lærer på nye eventyr.
I løpet av skoleåret har vi fått delta i alt fra musikaloppsetning, teaterbesøk, kunstutstillinger og flere andre spennende utflukter. Vi har snekret kjelker, og hatt mye gøy på utallige varianter av elevkvelder. Tidlig på året lærte vi alle hvilken side av en seilbåt vi spyr på da vi seilte med Statsraad Lehmkul fra Bergen til Shetland.
Året mitt har kort sagt vært fylt av glede og minner. Tanken på Åsaneåret vil alltid varme hjertet mitt!

Sofie Sverdrup-Thygeson

Sofie Sverdrup-Thygeson
oda1
Mitt år på Åsane Folkehøgskole

«Når eg tenker tilbake på året mitt på Åsane FHS må eg nesten grine- Ikkje fordi det var fælt, men fordi det var så ufattelig, fantastisk bra!

 

Etter vidaregåande var eg, som mange andre, veldig usikker på kva eg skulle gjere. Etter ein del fram og tilbake, bestemte eg meg for å gå eit år på folkehøgskule. Nysgjerrig på noko nytt, og lei av tørre skulebøker og den vesle bygda mi, visste eg at eg hadde lyst å reise, utforske og å oppleve nye kulturar.

 

Valget endte derfor på Åsane folkehøgskole fordi skulen tilbydde valgfaget «Backpacker Bali», og fordi Latin-Amerikalinja innehaldt alt eg ønska; kulturforståelse, moglegheita til å lære eit nytt språk, og reising på eit heilt nytt kontinent.

 

I løpet av studieturen vår til Mexico og Cuba vart eg også sikrare på at eg ville fortsette med spansk etter folkehøgskulen.

 

Når eg no tar ein bachelorgrad i Spansk m. Latinamerikastudier på Universitetet i Bergen, er eg så takknemlig for den kunnskapen eg fekk på Latinamerikalinja. Eg trur nok ikkje eg hadde valgt nettopp det studiet eg går i dag om det ikkje hadde vore for engasjerte og flinke lærarar på linja mi.

 

Men mest av alt er eg så takknemlig for alle dei fantastiske menneska eg vart kjent med på Åsane. Dei vennskapa eg knytta der, veit eg at eg har med meg uansett kor i verda eg er, og den tanken gjer meg så uendeleg glad!

 

Eg lærte både å forstå andre kulturar og å ha eit opnare syn på verda generelt, men kanskje viktigst av alt lærte eg å forstå meg sjølv, og menneska rundt meg betre. Og det er noko eg aldri i livet kunne ha vore forutan!

Oda Lødemel

Mitt år på Åsane folkehøgskole

Året på Åsane folkehøgskole åpnet øynene mine for nye muligheter. Latin-Amerikalinjen byr på spennende lære om kulturer ulik vår egen, samt forskjellige måter å tilnærme seg stoffet på. Det er ikke noe krav om at du skal kunne noe i forkant av skoleåret eller være spesielt interessert i noe av det linjen byr på. Tro meg – du blir oppslukt i stoffet i løpet av året.

Spanskundervisningen gjorde at jeg bestemte meg for å ta opp spanskeksamen fra videregående. Jeg ønsker å kunne beherske språket godt. I tillegg ble jeg svært reiselysten etter en utrolig studietur til Mexico og Cuba. Nå leser jeg spansk for harde livet og jobber intenst for å spare opp til verdenstur neste år – med min beste venninne fra Åsane folkehøgskole.

Året på folkehøgskole har gitt meg vennskap for livet. Jeg flyttet tilbake til Trondheim etter endt skoleår, og flere fra skolen har flyttet til Trondheim for å studere. Vi møtes støtt og stadig. Hun som har blitt min beste venninne fra skolen bor i Oslo, og folk er forbløff et av vårt avstandsforhold – det går ikke mer enn tre uker mellom hver gang vi sees.

Et år på folkehøgskole er noe jeg vil anbefale alle. Jeg var skolelei og hadde ingen planer om å begynne rett på studier. Ikke visste jeg hva jeg ville studere heller. Folkehøgskole? Flytte til en annen by, bo sammen med ungdommer på samme alder i samme situasjon. Det virket nytt og spennende. Gå på skole uten lekser eller karakterer, med friskt og interessant stoff. Det virket fristende. Å avslutte året med en vanvittig studietur i stedet for søvnløse netter og eksamenspugging. Det virket uvirkelig. Jeg måtte finne ut om folkehøgskole var like fantastisk som folk skulle ha det til. And guess what – det var det.

Oda Odden

oda-2