Mitt år på Åsane folkehøgskole

Skriveverkstad er ei linje som gjer deg alt du treng for å utvikla deg som eit skrivande menneske. Dei to lærarane ved linja er flotte engasjerte menneske som ser kvar og ein av elevane og gir den veiledinga ein treng for å arbeide vidare med tekstane sine. Året er delt opp i ulike sjangerperiodar, noko som gir deg høve til å utforska sjangrar du kanskje ellers aldri hadde prøvd ut. Linja har og samarbeid med andre linjer på skulen, noko som gir ein sjeldan sjanse til å sjå teksten din tolka av nokon andre. Undervisninga skjer ikkje bare i klasserommet, det hender ein blir sendt ut for å observera ting, eller bare for å ikkje skriva om læraren meiner det er på tide med eit avbrekk. Alt dette, kombinert med eit godt klassemiljø og ein fantastisk tur til Irland, gjer året på skriveverkstad til eit ekstremt positivt og givande år.

Oda Nysæter

tiril
Mitt år på Åsane folkehøgskole

Da jeg fortalte mamma og pappa at jeg hadde lyst til å gå på folkehøgskole, var de skeptiske. Folkehøgskole? Skal du kaste bort et år? Å gå fra ungdomsskole til videregående var for meg, og sikkert for mange andre, som å få et slag i trynet. Kravene ble strengere, karakterene lavere og motivasjonen ikke-eksisterende. Å begynne på høyere utdanning rett etter tretten års skolegang virket nærmest uutholdelig. Og hva skulle jeg i så fall studere?

 

Jeg bestemte meg for å ta et friår for å finne ut av ting. Det var da jeg begynte å tenke på folkehøgskole som et alternativ. Skolen jeg aller helst ville gå på var Åsane folkehøgskole. Det er to hovedårsaker til det, nemlig skriveverkstedet og valgfagene.

 

Jeg liker å skrive. Og jeg fant ut at det var dette jeg hadde lyst til å bruke året friåret mitt på. Jeg begynte på linjen Skriveverksted. Gjennom blant annet individuelle samtaler med flinke lærere og gjennomgang av tekster i plenum, fikk vi tilbakemeldinger på arbeidet vi gjorde. Tilbakemeldingene var ment som forslag til forbedring, men til syvende og sist var det skribenten selv som måtte avgjøre hvordan teksten ble. Det er ikke noe fasitsvar. Ingen karaktersetting. Bare læring. Fordi man har lyst til å lære.

 

Åsane folkehøgskole har varierte valgfag, noe som var viktig for meg i valget av folkehøgskole. Selv om jeg hadde bestemt meg for å gå på en skrivelinje, så var det likevel mye annet jeg hadde lyst til gjøre. Mangfoldet av valgfag på Åsane gjorde at jeg fikk prøve flere ting jeg aldri har prøvd før. Dessuten har skolen mange forskjellige linjefag, noe som gjør at man blir kjent med mange forskjellige mennesker.

 

Det er lett for folk å tenke at det å gå på folkehøgskole er bortkastet tid. Derimot tror jeg at de fleste som faktisk har gått på folkehøgskole vil si at det er en investering i framtiden. Noen finner ut hva de skal drive videre med. Andre finner ut hva de
ikke skal gjøre med livet sitt.

 

Man kan dessverre ikke utelukke at det er noen som er like forvirra når de begynner i høst, som når de slutter i vår. Men så handler ikke folke høgskoleåret bare om det man skal gjøre etterpå, men året i seg selv. Å bli kjent med mange herlige mennesker. Kanskje flytte ut for første gang, reise alene, dra på studietur.

 

Nå har jeg flyttet til Trondheim, studerer allmenn litteraturvitenskap. Skriver av og til på fritiden. Jeg savner Bergen, lærerne og vennene mine derfra. Jeg savner Åsane FHS. Men jeg trives også som student i hjembyen min. Kjenner en motivasjon jeg ikke hadde da jeg gikk på videregående. Jeg vet fremdeles ikke hva jeg har lyst til å jobbe med i fremtiden, men det føles ut som jeg har valgt riktig retning. Grunnen til at jeg er så sikker på det er fordi Åsane gå meg billetten videre.

 

Folkehøgskole? Skal du kaste bort et år? Spørsmålet kommer som regel i en eller annen form før eller siden. Kanskje du tenker den selv? Et spørsmål du heller bør stille deg er dette:

 

Hva vil jeg? Hvis du vet svaret på det, om det så er å skrive, synge, reise, drive med kampsport, så gjør det! Ta et år på folkehøgskole og bruk et år av livet ditt til å drive med det du liker aller best.

 

Hvis du ikke vet svaret, så har jeg følgende råd: Gå på folkehøgskole! Prøv noe uprøvd, noe du synes høres spennende ut. Et år er ingenting. Det er over før man vet ordet av det. Likevel har året på Åsane folkehøgskole gitt meg så mye. Tenker du at man kaster bort tiden, så tar du feil. Man bruker den.

 

Tiril Lyslo Haugskott