BLI MED PÅ EVENTYR MED

LATIN-AMERIKA – CUBA OG MEXICO

Opplev en helt ny verden
LES MER OM LINJEN

SE VERDEN MED NYE ØYNE

Er du klar for et Latinamerikansk eventyr? I vårsemesteret drar vi på en ca. fire uker lang studiereise til Mexico og Cuba. Turen er lagt opp som en backpackertur, og du vil komme i nærkontakt med Mexicansk og Cubansk kultur, mat, historie, natur, og ikke minst: Mennesker!

Mye kan læres i et klasserom, men på vår studietur får du oppleve på nært hold og føle på kroppen de temaer /emner vi har tatt opp i løpet av skoleåret. Vi besøker frivillige organisasjoner som jobber for bl.a annet urfolks rettigheter. På denne linja er det viktig at du er interessert i verden rundt deg, at du liker å ta ansvar, er initiativrik og liker å være aktiv.

foside-slide
mexico5

På studieturen kommer du tett på kulturer som er spennende og ulike vår egen. Det er utfordrende, men også en unik sjanse til å lære og oppleve noe helt utenom det vanlige. Velger du Latin-Amerika – Cuba og Mexico gjør vi vårt beste for at du får gode opplevelser i ditt møte med nye land og omgivelser.

Gjennom vår tilrettelegging og ditt engasjement og aktive deltakelse, kan dette bli et år du sent vil glemme. Vi forventer at du er åpen for nye ting, at du bidrar aktivt i klassefellesskapet og tar utfordringene som skoleåret og studieturen byr deg.

SPRÅK – LÆR SPANSK

Gjennom et år på Åsane Folkehøgskole sin Latin-Amerikalinje vil du få muligheter til å lære deg spansk, noe som vil komme godt med på studiereisen til Mexico og Cuba. Viser du interesse og engasjement for å lære deg grunnleggende språkferdigheter, bidrar du til at avstanden mellom kulturer blir mindre, møtet med nye mennesker blir mer spennende og din opplevelse rikere.

teori

MAT, MUSIKK OG KUNST

Bli med oss å danse til latinamerikanske rytmer i takten til salsa eller merengue. Vi lager diverse mat og snacks, som salsa, guacamole, tortillas og empanadas – alt fra grunnen av. Du blir introdusert for tradisjonell kunst, lokalt håndverk og samtidskunst.

Vi jobber hele tiden aktivt for et godt klassemiljø og godt samhold. Dette er viktige ingredienser i en god reiseopplevelse.

salsa

KULTURFORSTÅELSE

Overalt deler mennesker verden inn i ”oss” og ”de andre.” Kultur er det vi har felles, og samtidig det som skiller oss fra andre. I de ukentlige øktene med Kulturforståelse presenteres elevene for en rekke ulike faglige perspektiv på kultur. Målet er ikke å lære hva ”norsk,” ”indisk” eller ”latinamerikansk” kultur er, men å få en dypere forståelse av hva kultur gjør. Kulturer er foranderlige helheter som påvirker menneskers tanker, språk og handlinger. I disse timene diskuterer og undersøker vi hvilke sosiale og politiske konsekvenser forskjellige kultur- og menneskesyn har.

HISTORIE OG POLITIKK

Vi fokuserer på viktige historiske og politiske hendelser, særlig i de landene vi drar på studietur til. Vi ser filmer, som blir inkludert i undervisningen gjennom diskusjon og samtale.

teori2

FOTOKURS OG REISEBREV

En del av reisen er å formidle det du har opplevd, til andre. Dine inntrykk og opplevelser videreføres gjennom reisebrev, digitale fortellinger, film eller annen fotokunst. Du får mye å fortelle!

lokalgrilling

STUDIETUR: MEXICO, CUBA

Turen går sørover fra Mexico City, og du får du se og oppleve mangfoldet i drakter, skikker, kunst og kultur. Du får et innblikk i landets historie, f.eks gjennom møtet med Diego Riveras verdensberømte murmalerier, og du får et nærmere kjennskap til de utfordringene ulike urfolksamfunn står over for i vår tid. Vi besøker frivillige organisasjoner som jobber for blant annet urfolks rettigheter. Du får delta i gamle ritualer som f.eks. Temazcal (svettehyttte), du får bestige noen av Mexicos mange pyramider og bade i krystallklare fossefall.

Opplev magien og stemningen ved solnedgangen på stillehavskysten. Vi drar ut med lokale fiskere, ser etter hval og delfiner, og svømmer med havskilpadder. I mangrove landskapet får du nærkontakt med krokodiller, fugleliv og iguaner. Våkne til bølgeskvulp i hengekøya i bambushytta.

mexico6
svomme

Når vi har reist rundt i Mexico et par uker går ferden videre til Cuba. Cuba og Mexico er ulike når det gjelder politikk, religion, kultur og raseblanding / folk. Du vil få mange ulike inntrykk og det er magisk å oppleve kontrastene. Vi bor hos Cubanske familier, i Casas Particulares. En unik mulighet til å snakke spansk, bli kjent med folk og oppleve hverdagslivet på nært hold. Se med egne øyne hvordan den spesielle politiske situasjonen på Cuba de siste 50 år har satt sitt preg på folket og øya. Få et innblikk i Havannas historie og se hvordan ekte sigarer blir til.

Få en smak av fordums tid når du vandrer gatelangs i Trinidad. Gjerne med fotoapparatet i skumringen. Vi rir gjennom gamle sukkerplantasjer, snorkler blant fargerike fisker og korallrev, slapper av på stranda i tropiske omgivelser.

Kanskje den aller viktigste reiseopplevelsen er møter med engasjerte folk /innfødte, som stolt byr deg på smakebiter av sin kultur. Og VÅR viktigste oppgave er å være respektfulle og gode mottakere!

forside

SPØRSMÅL OM LINJEN?

Ta gjerne kontakt med linjeleder på Latin-Amerika – Cuba og Mexico:

Solgun Styve

mexico3
mexico2
FOKUS PÅ
  • Innføring i latinamerikansk kultur og samfunn, historie, litteratur, kunst og mattradisjon
  • Hovedfokus på Mexico og Cuba
  • 4 ukers studietur til Mexico og Cuba
  • Mulighet for å lære spansk
mexico
DETTE LÆRER DU MER OM
  • Historie, politikk og samfunn
  • Mat, litt salsa og mye annen aktivitet
  • Språk, litteratur, kunst og håndverk
cuba3
VIKTIGE HENDELSER
  • 4 uker på tur i Mexico og Cuba
  • Mange smaksprøver på Latin-amerikansk kultur
  • Studiebesøk fra og hos LAG, Rafto-stiftelsen og ulike Latin-amerikanske organisasjoner