SENIORFESTSPILL

27.mai – 03. juni 2017: Åsane folkehøgskole i Bergen inviterer til kurs med festspillopplevelser!

DETTE FÅR DU OPPLEVE

  • Konsertversjonen av operaen «Peter Grimes» i Grieghallen
  • Den verdenskjente pianisten Lang Lang i Grieghallen
  • Handels store verk «Messias» på Den Nationale Scene
  • Verdensstjerner sammen med unge norske talenter i Troldsalen
  • Musikkforedrag og omvisninger

INFORMASJON

Velkommen til Festspillene i Bergen!
Et like sikkert vårtegn som at gresset blir grønt i Bergen er de årlige Festspillene. I forbindelse med den årlige musikkfestivalen inviterer Åsane Folkehøgskole landets seniorer til kurs med festspillopplevelser.

En uke fylt med kunst og kultur
Årets deltagere kan se fram til interessante foredrag, utstillinger, omvisninger og ikke minst festspillopplevelser i form av konserter og forestillinger. Ideen med festspillkurset er at deltagerne skal bli nærmere kjent med kunsten og kunstnerne. Bli tilført kunnskaper som kan bidra til å utvide og forsterke kunstopplevelsen.

Festspillkurset, som i år arrangeres for 34. gang, har blitt populært og samler årlig mange deltagere fra hele landet. Festspilldirektøren, Anders Beyer, ønsker landets seniorer velkommen til Bergen og til Festspillene. Han vurderer Åsane Folkehøgskoles kursopplegg som svært positivt og en flott måte å oppleve festspillene på.

PROGRAM

Konsertversjon av operaen Peter Grimes i Grieghallen
Benjamin Brittens mesterverk, satt til en klaustrofobisk småby på Englands forblåste kyst, er noe av det mektigste og mest teatralske musikken som er skrevet for operascenen.  – Peter Grimes definerer alt en opera bør være: en fantastisk dramatisk fortelling fortalt gjennom praktfull sang og spektakulær orkestermusikk. Et mesterverk som passer perfekt i et festivalprogram, sier operasjef Mary Miller fra Bergen Nasjonale Opera.

Den verdenskjente pianisten Lang Lang i Grieghallen
Lang Lang har spilt for presidenter i tre verdensdeler og fire milliarder OL-publikummere. Nå kommer pianostjernen til Festspillene. Lang Lang er født i 1982, men har lenge vært regnet som en av de største stjernene innen klassisk musikk i dag. Han er kjent for sin åpenhjertige og gripende spillestil, og spiller for utsolgte hus over hele kloden.

Handels Messias på Den Nationale Scene
Festspillene i Bergen og Bergen Nasjonale Opera presenterer premieren, iscenesatt av regissør, designer og videokunstner Netia Jones, kjent for sine nyskapende oppsetninger av klassiske verk. Fire fremragende solister, tidligmusikkensemblene Edvar Grieg kor og Cathedra ledes av Bjarte Eike. Kormester er Michael McCarthy som har bearbeidet korpartiene i Messias og jobbet med en rekke storfilmer, deriblant Ringenes Herre.

Stjernespekket oktettfest i Troldsalen
Fiolinist Janine Jansen, pianist Jonathan Biss og cellist Alisa Weilerstein går sammen med unge norske musikere og fremfører noen av de flotteste oktettene i det klassiske repertoaret. Slike internasjonale størrelser sammen med fremmadstormende norske artister i begynnelsen av sin kariere i en intim konsertsal som Troldsalen er sjelden kost.

Festspill i Åsane – egen konsert i regi av folkehøgskolen
Det er en tradisjon at Åsane Folkehøgskole i forbindelse med festspillkurset arrangerer en egen konsert, som også er åpen for et lokalt publikum. I år kan publikum bl.a. glede seg til å oppleve duoen  «By & Spikkeland». Erik Byes barnebarn, Marianne Bye Granheim og pianist Maria Spikkeland, tar oss med inn i visene til Erik Bye, Skjæraasen, Børli og Prøysen. Sangene blir bundet sammen av nydelige perler for klaver, skrevet av våre aller mest folkekjære komponister. Gled dere til å høre Bye & Spikkeland fremføre Erik Byes Blå salme.

FORELESERE

Erling Dahl Jr. har tidligere vært festspilldirektør, programsjef og kunstnerisk rådgiver for festspillene. Erling har i mange år også vært intendant på Troldhaugen og er kjent for sine store Grieg-kunnskaper. I 2011 gav han ut boken: «Edvard Grieg – en introduksjon til hans liv og musikk»

Erling Dahl jr. har de siste årene vært festspillkursets egen musikkekspert og har gjort inntrykk med sine store musikk-kunnskaper og sin flotte måte å formidle kunnskapen på.

Eilif Løtveit er lektor og har i mange år arbeidet som kulturformidler og guide ved komponisthjemmene Siljustøl og Troldhaugen. Mye benyttet foredragsholder som presenterer både komponister og musikken deres på en lettfattelig og ofte humoristisk måte.

Oddrun Dehli i Vita Veritas har siden 2012 jobbet på heltid i eget firma med å hjelpe folk til å nedtegne sin livshistorie. Hun holder jevnlig kurs og foredrag om temaet. Foredraget «Livshistorien – en brobygger mellom generasjonene» er en reise tilbake i den nære fortid. Hvordan dagens voksne generasjon har gjennomlevd noen av de største samfunnsendringene i nyere historie. Hvordan var barndommens lek og fritid, skole og arbeidsliv. Hvordan levde og bodde familie og slekt ? Denne historien er viktig for de som kommer etter oss, for den er med å bygge identitet og broer mellom generasjonene.

PRIS

Prisen på årets kurs er kr. 8 850,-

Prisen inkluderer opphold og kost på folkehøgskolen, billetter til fire festspillkonserter, en konsert i regi av folkehøgskolen, utflukter, busstransporter til og fra arrangementene og alle øvrige programutgifter.

Deltakerne må selv ordne med reisen til og fra hjemstedet. Ankomstdagen vil det bli satt opp fellestransport fra Bergen sentrum til folkehøgskolen og motsatt på avreisedagen.

PÅMELDING

Ta gjerne kontakt med Åsane Folkehøgskole for informasjon eller påmelding.

Telefon 55 39 51 90
post@asanefolk.no

Kort tid etter påmelding får du tilsendt faktura på et depositum på kr. 2000, som må innbetales på forhånd. Restbeløpet faktureres to til tre uker før kursstart.

Den Nationale Scene

troldsalen

Troldsalen

Grieghallen