ØNSKER DU Å BLI FORFATTER?

SKRIVEVERKSTED

På Skriveverkstedet arbeider vi med kreativ skriving – fra idé til tekst.
LES MER OM LINJEN

OM SKRIVEVERKSTED

Skriveverkstedet har skapt og videreutviklet forfatterspirer siden 1995. Hvert år tar forfatterlinjen mot 10-12 skrivelystne elever som ønsker å skrive for å skrive bedre.

Skriveverkstedet er for unge skribenter som vil eksperimentere med litterære sjangre, leke med form og innhold, og få tilbakemeldinger fra medelever og veiledere som deler samme lidenskap.

Vårt fag er kreativ skriving. Skoleåret deles inn i ulike sjangerperioder som alle innebærer variert undervisning, øvelser, utflukter, skrivetid med veiledning og grundige tilbakemeldingsrunder. Vi ønsker å dyrke sjangermangfold og litterær bevissthet, språkfølelse og skriveglede, for å få frem særegne skrivestemmer. Vi samarbeider med de andre kreative linjene ved skolen, reiser på studietur til Irland, og mot slutten av skoleåret jobber vi sammen i en redaksjon for å skape Skriveverkstedets årlige antologi.

Skriveverkstedet ledes av Finn I. Birkeland og Reidun Elise Foldøy, to skrivende mennesker som brenner for å inspirere og veilede andres skriveprosesser. Med ujevne mellomrom får vi besøk av andre forfattere og gjestelærere, og vi benytter oss av det yrende litterære miljøet i Bergen.

SØKNAD

I tillegg til å fylle ut en vanlig skolesøknad og skrive litt om sin motivasjon for å begynne på skolen, må søkere til Skriveverkstedet legge ved 3-5 sider med skriveprøver. Vi jobber med det norske språket, så send helst skriveprøver på bokmål eller nynorsk. Send tekster i valgfri sjanger, men helst ikke rene skoleoppgaver.

Foruten å ville skrive, er det viktig at søkere til Skriveverkstedet er innstilt på å by på seg selv og bidra til fellesskapet ved skolen og linjen. Å bli en bedre leser av egne og andres tekster er en viktig ambisjon for alle som ønsker å skrive godt. Å gi og få konstruktive tilbakemeldinger fra medelever er noe av det mest lærerike vi driver med. Det sies at det er ensomt å skrive – ikke forvent et ensomt år på Skriveverkstedet.

Opplesning Skriveverksted

SAMARBEID OG SJANGERBREDDE

I det kreative miljøet ved skolen får elevene ved Skriveverkstedet en unik mulighet til å samarbeide med andre. Vi samarbeider med Teater og impro, så elevene får mulighet til å oppleve sine egne karakterer på en scene. Vi samarbeider med Musikk og vokal, så elevene kan høre sine egne tekster fremført av sangere og tonesatt av musikere. Vi samarbeider med Kunst og design for at elevene kan få se sine egne historier og karakterer illustrert av kunstnere. Kanskje fører samarbeidet med Spilldesign og programmering til at du får lede en spillkarakter gjennom ditt eget plot.

SJANGERPERIODER

Sjangerperiodene varer vanligvis i 3-4 uker. Vi tilpasser oss interessene til elevene hvert år, men forsøker alltid å arbeide med et bredt skjønnlitterært spekter.

Sanseseilas
Den første perioden på Skriveverkstedet er knyttet til skolens seiltur til Shetland med Statsraad Lehmkuhl. Undervisning og øvelser handler om å ta i bruk alle sansene i skriveprosessen – å skrive sanselig. Perioden avsluttes med at elevene sammen skriver en beretning fra seilasen til skolebloggen.

Barnelitteratur
Denne perioden oppfordrer til lekenhet. Vi arbeider med korte tekster for barn, og har spesielt fokus på å skape litterære karakterer og konflikt i fortellingene. Ved periodens slutt leverer vi sjangertekstene til Kunst og design – og noen uker senere inviteres vi på utstillingsåpning hvor vi får se kunstelevenes tolkninger av vårt arbeid.

Scenetekster
I arbeidet med tekster for scene og film jobber vi særlig med dialog. Etter å ha lest originalmanus som arbeides med på Den Nationale Scene i Bergen, besøker vi teateret, hvor vi diskuterer med dramaturg og andre involverte på- og bak scenen. Er vi riktig heldige får vi overvære prøver på stykket vi har lest, og kommer tilbake for å se den ferdige forestillingen. I tillegg samarbeider vi med Teater og impro på skolen og leverer våre sjangertekster til dem. Deres oppsetninger av skriveelevenes scenetekster er alltid et høydepunkt i året.

Lyrikk
I denne sjangerperioden jobber vi med poesi, lyrikk, kortprosa og sangtekster. Vi prøver ut både trange rimskjema og fri form, og øvelsene tar for seg konkrete lyriske grep og former. Samarbeidet med Musikk og vokal kan resultere i alt fra hitlåter til stemningsskapende lydbilder bak tekstene.

Prosa
I prosaperioden tar vi med oss alt vi har gjort i de foregående periodene. Det blir et eget novellekurs før vi får besøk av Rolf Enger fra Skrivekunstakademiet i Hordaland som holder kurs i fabelprosa – ofte har mange av elevene en spesiell interesse for sjangre som fantasy og science-fiction. Vi besøker Skrivekunstakademiet og får gode råd for de av elevene som vil søke denne eller andre høyere utdannelser innen skrivekunsten. I tillegg er vi i ferd med å etablere et samarbeid med Spilldesign og programmering, som gir muligheter for å skape spill-universer og manuskript på nye måter.

Essay
Under forberedelsene til studieturen ser vi nærmere på essaysjangeren – den mest saklige av de litterære sjangrene. Vi legger vekt på skolens kompetanseområder og ikke minst destinasjonen for vår studietur: Irland og landets unike litterære tradisjon.

Redaksjon
De siste ukene av skoleåret jobber elevene sammen som en redaksjon for å sette sammen den årlige antologien – en samling av de beste tekstene som er produsert gjennom året. Vi jobber med utvalg, språkvask, oppsett og grafisk design – alt som må til for at elevene kan sitte igjen med et håndfast minne fra året ved Skriveverkstedet.

STUDIETUR TIL IRLAND

IRLAND – DEN GRØNNE ØYA
I vårsemesteret reiser vi på en toukers studietur til Irland – landet med flest Nobelprisvinnere i litteratur i forhold til folketallet. Dublin ble grunnlagt av vikinger for 1200 år siden, og er i dag et perfekt utgangspunkt for å utforske landets stolte litterære tradisjoner.

I ulike sammenhenger møter vi på forfattere som Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, Bram Stoker og mange flere. Etter Dublin reiser vi på oppdagelsesferd i dette fascinerende annerledeslandet. Vi går blant annet i kloster et par dager. Underveis settes det av tid til skriving og utforsking på egenhånd.

SPØRSMÅL OM LINJEN?

Ta gjerne kontakt med linjeleder på Skriveverksted:

Finn I. Birkeland

finn@asanefolk.no
55 39 51 62