I dagens Aktuell Orientering fikk vi besøk av forfatter, journalist og samfunnsgeograf Eirik Vold som i 2013 gav ut boka  «Hugo Chávez – Revansjen». Venezuelas president, Hugo Chávez, var en av verdens mektigste presidenter og ledet en politisk omveltning av hele Latin-Amerika. Eirik Vold har bodd i Venezuela siden 2002 og kjenner landets kriker og kroker. Han har fulgt Chávez’ Venezuela fra innsiden i over ti år. 

Latin-Amerika har alltid hatt en sterk tiltrekningskraft på eventyrere.  Journalister, solidaritetsaktivister og forfattere har strømmet til Latin-Amerika i jakten på myteomspunnede og fascinerende gullskatter, dramatiske revolusjoner, martyrer og diktatorer. I Venezuela ble president Chávez, den første presidenten med aner fra slavene og indianere, elsket av de fattige og hatet av de rike. Han omfordelte oljerikdommen i landet og igangsatte radikale reformer som gav utdanning, mat, helsestell og kulturtilbud til folket.

I forelesningen skisserte Eirik Vold lettfattelig og spennende om Chávez’ Venezuela: et samfunn med store politiske kamper. Eirik Vold er forøvrig den eneste nordmann som har intervjuet Hugo Chávez og han fortalte om at han tilbrakte et døgn sammen med presidenten i Ecuador og i Venezuelas Air Force One.