Tekst: Martin Løvereide Lindtner, Globalt Perspektiv 2017/2018

2017 var et spesielt år. Et meget spesielt år. Det var et år preget av mange store hendelser, i både stor og liten skala. Det var et år hvor Donald Trump tiltrådte som USAs 45. President, hvor #MeToo-skandalene befestet seg i avisoverskrifter verden over, og hvor 500-årsjubileumet til Martin Luthers 95 teser ble feiret. Men ikke minst, var det for meg et minneverdig år, fordi et dusin ungdommer fra alle Norges hjørner, skulle begi seg ut på et år på linjen Globalt Perspektiv. Og jeg var en av dem.

Første bilde av gjengen foran Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum. Foto: Åse Schytte

Emily, Mathias og Sverre dypt fascinert av SVs partiprogram. Foto: Åse Schytte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det første halvåret har gitt oss mangfoldige gode minner vi kan se tilbake på, og selv om flere heldigvis skal skapes, mener jeg det er på tide å se tilbake på hva Globalt Perspektiv har gjort det første halvåret av studieåret 2017-2018.

Stortingsvalget preget hele nyhetsåret, og dermed ble det ikke unaturlig at Globalt skulle på tur inn til Bergen for å intervjue de forskjellige partiene om deres partiprogram, slik at det ble enklere å stemme for alle som ikke hadde gjort det. Mange interessante personer og partier, både med og uten selskinn.

Gjengen er klar for seilas til Shetland. Foto: Åse Schytte

 

Etter en ”rolig” start på året var det etter hvert på tide med en tur på seilskuten Statsraad Lehmkuhl. Med vindkast som kom opp i liten storm, og bølger dusjet oss på dekk, ble det ganske mange kall på elgen, før vi etter to døgns seilas nådde Shetland. Turen ble elsket og hatet, men to ting var sikkert:

  1. Nordsjøens maritime liv har aldri blitt fôret like godt.
  2. Det er mye kjekkere å ha vært på Shetland, enn å være på Shetland

Vi var også så privilegerte at vi fikk gjeste en god gjeng elever fra United World College som var på besøk i Bergen. Møtet med ungdommene fra alle verdens hjørner var nok en spesiell opplevelse for mange, da vi bedrev kulturutveksling på høyt nivå med dans, språk og mye mer.

 

 

Nora, Thea, Emily og Mathias samler inn penger langs Bergens gater til inntekt for TV-aksjonen UNICEF 2017. Foto: Åse Schytte

 

Klassen har tatt på finstasen for utdelingen av Raftoprisen 2017 på Den Nationale Scene. Foto: Kristoffer Lidsheim Abrahams

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var i år også frivillige for årets TV-aksjon som samlet inn penger for UNICEF sin Læring I Krig-kampanje, som arbeidet for å sikre ungdom tilgang på utdanning i krig- og konfliktpregede soner i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan. Arbeidsoppgavene var mange og varierte, alt fra å samle inn penger med bøsse, til å motta og sortere bøsser på mottaket i Bergen.

Senere var vi også på utdelingen av Professor Thorolf Raftos Minnepris, mer kjent som Raftoprisen, som i år ble tildelt inderne Parveena Ahangar og Parvez Imroz for deres kamp mot drap, voldtekt og tortur i den omstridte Kashmir-regionen.

Vi var også på besøk hos samme stiftelse, Thorolf Raftos Stilftelse for Menneskets Rettigheter, for et dagskurs med en av deres dyktige studentpraktikanter.

Klassen arbeider med å få sprayet opp de ulike stensilene sine på Sentralbadet. Foto: Åse Schytte

 

En dag fikk vi også besøk av en meget dyktig gateartist, hvor vi sammen med kunstklassen skulle lære oss hvordan å lage stensiler. Samtlige i klassen lagde sin egen stensil, enten på egenhånd eller i gruppe, som resulterte i et besøk til Bergen sentrum hvor vi sprayet de opp på veggen til Sentralbadet. Det ble lagd mye kunst, men hvorvidt det var av god kvalitet er jo opp til øyet som ser.

Skulle jeg skrevet om absolutt alle tingene dusinet på Globalt Perspektiv har fått gjort og deltatt på, kun det første halvåret av skoleåret, hadde nok denne teksten fort blitt til en tusensiders kronikk. Ikke har jeg nevnt våre dager på Bergen Internasjonale Filmfestival, eller de mangfoldige konferansene vi har vært på, men poenget om at det første halvåret på Globalt Perspektiv har gitt oss mange minneverdige øyeblikk som står sterkt.

Vi er nå halvveis i vår reise, og det er ganske skremmende å tanke på at kun halve gjenstår. Vi har gjort mye sammen, og blitt en godt sammensveiset gjeng. Det å ha en slik kjerne med kjekke mennesker, som sier god morgen, som tar vare på deg dag inn og dag ut, og som man kan føle en så sterk tilhørighet til er et gode jeg unner hver enkelt. Selv om vi bare har halve året igjen foran oss, er det ikke en trist tanke som griper meg, men heller en følelse av glede og spenthet over alt vi har oss i møte. Jeg er hver dag utrolig takknemlig for at jeg får muligheten til å gå på en så interessant linje, med så mange fantastiske folk, og jeg har et godt 2017 i bakhodet når jeg nå skal begynne å glede meg til alle nyårets eventyr.

Godt nyttår!

Sverre, Thea og Kristoffer studerer de tidligere mottakerne av Raftoprisen. Foto: Phoebe Dobey

 

Raftopris mottakerne Parvez Imroz og Parveena Ahangar. Foto: Martin Lindtner

Elevene deltok på Raftokonferansen og fikk lære mye om situasjonen i Kashmir. Foto: Åse Schytte