Formiddagen tirsdag 21.oktober var gymsalen på skolen arena for et ganske spesielt arrangement. Her feiret vi både Grunnlovsjubileum (1814-2014), folkehøgskole-jubileum (1864-2014) og bokslepp på én gang!De to viktige jubileene blir blant annet markert med noe som kalles en ”Demokratibudstikke”; en minnepenn som vandrer fra folkehøgskole til folkehøgskole i jubileumsåret, og som får med seg digitale bilder fra de ulike feiringene på veien.

Den budstikken kom til oss på Åsane Folkehøgskole denne formiddagen, og ble overlevert fra Nordhordland Folkehøgskoles rektor Jan Inge Wiig-Andersen, til vår rektor Bjørn Berentsen, til stor jubel fra salen.

Jubileene ble også markert ved at professor Frank Aarebrot holdt et artig foredrag om Grunnloven og om folkehøgskolenes betydning for utviklingen av demokratiet i Norge. Applausen som runget da Aarebrot takket for seg tydet på at dette var noe samtlige tilhørere opplevde som interessant, lærerikt, og ikke minst underholdende.Så var det tid for bokslepp. Ketil Hofslett, som i mange år har vært lærer ved skolens u-landslinje, er forfatteren bak den nye boken UTFLUKT. Boken består av levende beskrivelser av skolens internasjonale hjelpearbeid, fra det hele startet blant barnehjemsbarn i Bulgaria i 1990, og frem til i dag. Ketil fortalte litt om bokens tilblivelse, og uttrykte et håp om at utgivelsen av UTFLUKT kan bidra til å åpne visse politikeres øyne for det faktum at folkehøyskoleelever kan lykkes med noe så flott som å drive bistandsarbeid som får betydning for mange menneskers liv i andre deler av verden, samtidig som de lærer mye nyttig underveis.Skuespiller Ragnhild Gudbrandsen leste høyt fra boken, med stor innlevelse. Utdragene vi fikk høre var varierte, og inneholdt alt fra humor til alvor og spenning.I løpet av arrangementet fikk vi også oppleve vakker sang fra musikk/vokal-klassen. Det ble også holdt taler, både av rektor Bjørn Berentsen og av forlagsredaktør i Bodoni Forlag, Jo Gjerstad. Det hele ble avsluttet med en deilig lunsj i matsalen.

Ane Berentsen