Picture

Velkommen til Festspillene i Bergen!
Et like sikkert vårtegn som at gresset blir grønt i Bergen er de årlige Festspillene.
I forbindelse med den årlige musikkfestivalen inviterer Åsane folkehøgskole landets seniorer til kurs med festspillopplevelser.   En uke fylt med kunst og kultur. Årets deltagere kan se fram til interessante foredrag, utstillinger og omvisninger i festspillbyen, og ikke minst: Festspillopplevelser i form av konserter og forestillinger.
Ideen med festspillkurset er at deltagerne skal bli nærmere kjent med kunsten og kunstnerne. Bli tilført kunnskaper som kan bidra til å utvide og forsterke kunstopplevelsen.
Festspillkurset som i år arrangeres for 31. gang, har blitt populært og samler årlig mange deltagere fra hele landet.

OM PROGRAMMET
Konsert i Grieghallen – onsdag 28. mai
Bergen Filharmoniske Orkester med filmklassikere.  – Dette er en fantastisk sjanse til å oppleve musikk av komponister som sjelden spilles i konsertsalen. Musikken er rik, variert, lidenskapelig, fargerik, beskrivende og vakker, sier dirigent Andrew Litton

Konsert på Troldhaugen  – Torsdag 29. mai
Russiske Kristina Mkhitaryan (f. 1987) slo ut førti andre deltagere og sang seg inn på førsteplass i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse i 2013. På denne konserten fremfører hun et helstøpt russisk repertoar, med arier fra operaer av blant annet Tsjakovskij og Rachmaninov

Konsert i Domkirken – fredag 30. mai
Flerstemt middelaldersang, folketoner og salmer. Når Bergen Domkor møter Trio Mediæval og trompetist Arve Henriksen til himmelsk samspill, øser de av nesten 900 år med musikk.

Konsert Åsane Folkehøgskole – søndag 1. juni
Vi feirer Grunnloven med konserten «Ja vi elsker frihet» med Bergen Nord Kammerkor, skuespiller Ragnhild Gudbrandsen og musikerne Dag Arnesen og Olav Dale

Konsert i Grieghallen – mandag  2. juni
Sonoko Miriam Shimano (f. 1996) Eivind Holtsmark Ringstad (f.1994) og Sandra Lied Haga (f.1994) har alle vunnet en rekke priser, og er nå i startgropen av en internasjonal karriere. Dette er en sjelden anledning til å høre dem samlet og i samspill med mentoren Leif Ove Andsnes.

Konsert i Håkonshallen – tirsdag 3. juni
I 1706 dro 21-årige Georg Friedrich Handel til Italia og ble der hel til 1710. Her skrev han blant annet operaene Rodrigo og Agrippina og oratoriet til trionfo del Tempo e del Disinganno, som du får høydepunkter fra på denne konserten. Velkommen til Handels Italia med sopranen Julia Lezhneva og Helsinki Barokkorkester.

Avslutningskonsert i Grieghallen – onsdag 4. juni
Festspillene 2014 avsluttes med Griegs a-mollkonsert, som er Festspillenes signaturverk, og Beethovens berusende 9. symfoni med Svenska Kammarorkesteren & Radiokoren.

Picture

Foto: Marius Hauge

 

Picture

Foto: Ulla-Carin Ekblom

 


FORELESERE
Eilif Løtveit er lektor og har i mange år arbeidet som kulturformidler og guide ved komponisthjemmene Siljustøl og Troldhaugen. Mye benyttet foredragsholder som presenterer både komponister og musikken deres på en lettfattelig og ofte humoristisk måter.

Johs. Thaule er psykolog med embetseksamen fra Universitetet i Oslo. Den største delen av yrkeslivet har han arbeidet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. Thaule hadde i sin tid ansvaret for oppbyggingen av førskolelærerutdanningen, før han gikk over i stillingen som dekan for hele lærerutdanningen. I dag er Thaule pensjonist og har engasjert seg i folkeopplysningsarbeid bl.a. av Senioruniversitetet i Sogn. Thaule er også forfatter av boken «Forestillinger om virkelighet – dannelse som redskap i livsnavigasjon» som kom ut i 2013. Boken tar utgangspunkt i at vi i vårt mangfoldige samfunn med en daglig strøm av informasjon mer enn noen gang har behov for kritisk tenking og refleksjon for å ta oss gjennom livet som ansvarlige mennesker.

Erling Dahl Jr. har tidligere vært festspilldirektør, programsjef og kunstnerisk rådgiver for festspillene. Erling har i mange år også vært intendant på Troldhaugen og er kjent for sine store Grieg-kunnskaper. I 2011 gav han ut boken: «Edvard Grieg – en introduksjon til hans liv og musikk»
Erling Dahl jr. har de siste årene vært festspillkursets egen musikkekspert og har gjort inntrykk med sine store musikk-kunnskaper og sin flotte måte å formidle kunnskapen på.


PRIS OG PÅMELDING
Prisen på årets kurs er kr. 8 850,-. Prisen inkluderer opphold og kost på folkehøgskolen, billetter til fire festspillkonserter, utflukter, busstransporter til og fra arrangementene og alle øvrige programutgifter.
Deltakerne må selv ordne med reisen til og fra hjemstedet.
Ankomstdagen vil det bli satt opp fellestransport fra Bergen sentrum til folkehøgskolen og motsatt på avreisedagen.
Her finner du påmeldingsskjema til nedlastning. 
Når vi har mottatt påmeldingsskjemaet  ditt vil du få tilsendt faktura på et depositum på kr. 2000,-.  Restbeløpet vil du få faktura på to til tre uker før kursstart.

Ta kontakt med Åsane folkehøgskole påpå e-post  eller på telefon 55 39 51 90 ved spørsmål.