Forfatterlinjen Skriveverkstedet

Forfatterlinjen Skriveverkstedet har skapt og videreutviklet forfatterspirer siden 1995. Hvert år tar forfatterlinjen mot skrivelystne elever som ønsker å utvikle sine skriveferdigheter. Her får elevene følge egne tekster hele veien fra ide til publikasjon.

 

Skriveverkstedet er stedet for unge skribenter som vil eksperimentere med litterære sjangre, utvikle sin språkfølelse og se håndfaste resultater av skriveprosessen. Hvert skoleår utgir elevene to bøker – en ”åpen bok” hvor elevene selv utvikler konseptet og arbeider sammen som redaksjon allerede fra skolestart, og ikke minst den avsluttende antologien med elevenes beste tekster i ulike sjangre ved skoleårets slutt. 

Vårt fag er kreativ skriving. Skoleåret deles inn i ulike sjangerperioder som alle innebærer variert undervisning, øvelser, utflukter, skrivetid med veiledning og grundige tilbakemeldingsrunder. Vi ønsker å dyrke sjangermangfold og litterær bevissthet, språkfølelse og skriveglede, for å få frem særegne skrivestemmer. 

Skriveverkstedet samarbeider tett med de andre kreative linjene ved skolen. I vårsemesteret reiser vi på studietur til Irland. 

Skriveverkstedet ledes av Finn I. Birkeland og Rolf Enger, to skrivende mennesker som brenner for å inspirere og veilede andres skriveprosesser. Med ujevne mellomrom får vi besøk av andre forfattere og gjestelærere, og vi benytter oss av det yrende litterære miljøet i Bergen.

Studietur: Irland

I vårsemesteret reiser vi på en toukers studietur til Irland – landet med flest Nobelprisvinnere i litteratur i forhold til folketallet. Dublin ble grunnlagt av vikinger for 1200 år siden, og er i dag et perfekt utgangspunkt for å utforske landets stolte litterære tradisjoner.

I ulike sammenhenger møter vi på forfattere som Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, Bram Stoker og mange flere. Etter Dublin reiser vi på oppdagelsesferd i dette fascinerende annerledeslandet. Vi går blant annet i kloster et par dager. Underveis settes det av tid til skriving og utforsking på egenhånd.

SJANGERPERIODER

Sjangerperiodene varer vanligvis i 3-5 uker. Vi tilpasser oss interessene til elevene hvert år, men forsøker alltid å arbeide med et bredt skjønnlitterært spekter.

Sanseseilas
Den første perioden på Skriveverkstedet er knyttet til skolens seiltur med Statsraad Lehmkuhl. Undervisning og øvelser handler om å observere og ta i bruk alle sansene i skriveprosessen – å skrive sanselig. Andre grunnleggende øvelser og grep introduseres også her i oppstarten, og arbeides videre med gjennom sjangerperiodene som følger. 

Scenetekster
I arbeidet med tekster for scene og film jobber vi særlig med dialog. Sammen skaper vi både troverdige og utrolige litterære karakterer, og lærer hvordan å skape konflikt og fremdrift i tekstene. Vi leser originalmanus som arbeides med på Den Nationale Scene i Bergen og besøker teateret, hvor vi får se prøveforestilling og diskutere med dramaturg og andre involverte på- og bak scenen. Målet er å få et innblikk i prosessen fra manus til ferdig forestilling. Våre egne scenetekster gir vi videre til Teater og impro-linjen ved skolen. Deres oppsetninger av Skriveverkstedets manus er alltid et høydepunkt i året.

Lyrikk
I denne sjangerperioden jobber vi med poesi, lyrikk, kortprosa og sangtekster. Vi prøver ut både trange rimskjema og fri form, og øvelsene tar for seg konkrete lyriske grep og former. Samarbeidet med Musikk og vokal kan resultere i alt fra hitlåter til stemningsskapende lydbilder bak tekstene.

Prosa
I prosaperioden tar vi med oss alt vi har gjort i de foregående periodene. Det blir et eget novellekurs før vi får besøk av Rolf Enger fra Skrivekunstakademiet i Hordaland som holder kurs i fabelprosa – ofte har mange av elevene en spesiell interesse for sjangre som fantasy og science-fiction. Vi besøker Skrivekunstakademiet og får gode råd for de av elevene som vil søke denne eller andre høyere utdannelser innen skrivekunsten. I tillegg er vi i ferd med å etablere et samarbeid med Spilldesign og programmering, som gir muligheter for å skape spill-universer og manuskript på nye måter. 

Essay
Under forberedelsene til studieturen ser vi nærmere på essaysjangeren – den mest saklige av de litterære sjangrene. Vi legger vekt på skolens kompetanseområder og ikke minst destinasjonen for vår studietur: Irland og landets unike litterære tradisjon.

Redaksjon
Elevene på Skriveverkstedet utgjør selv redaksjonen for de to årlige bokutgivelsene. Vi jobber med konseptutvikling, utvalg, tilbakemeldinger, språkvask, oppsett og grafisk design – alt som må til for at elevene kan sitte igjen med håndfaste resultater fra skoleåret.

SISTE BOKUTGIVELSER

 • Under Ombygning (2020) Antologi
 • Til (2020) Diktsamling
 • Det koker (2019) Antologi

 • Fiks faks ferdig (2019) Barnebok

 • Han må leve (2018) Antologi

 • Bli barnebok (2018) Barnebok

 • Så… (2017) Antologi

 • Du er søt når du synker (2017) Sceniske tekster

 • Kule noian (2016) Antologi

FAG I FAGET

 • Kreativ skriving
 • Skriveteknikk
 • Sjangerlære
 • Tekstfremføring
 • Responslesing
 • Redaksjonelt arbeid og kreativt samarbeid.