fbpx

Forfatterlinjen Skriveverkstedet

Forfatterlinjen Skriveverkstedet har skapt og videreutviklet forfatterspirer siden 1995. Hvert år tar forfatterlinjen mot 10-12 skrivelystne elever som ønsker å skrive for å skrive bedre. Her får elevene følge egne tekster hele veien fra ide til publikasjon.

 

Skriveverkstedet er stedet for unge skribenter som vil eksperimentere med litterære sjangre, utvikle sin språkfølelse og se håndfaste resultater av skriveprosessen. Hvert skoleår utgir elevene to bøker – en ”åpen bok” hvor elevene selv utvikler konseptet og arbeider sammen som redaksjon allerede fra skolestart, og ikke minst den avsluttende antologien med elevenes beste tekster i ulike sjangre ved skoleårets slutt. 

Vårt fag er kreativ skriving. Skoleåret deles inn i ulike sjangerperioder som alle innebærer variert undervisning, øvelser, utflukter, skrivetid med veiledning og grundige tilbakemeldingsrunder. Vi ønsker å dyrke sjangermangfold og litterær bevissthet, språkfølelse og skriveglede, for å få frem særegne skrivestemmer. 

Skriveverkstedet samarbeider tett med de andre kreative linjene ved skolen. I vårsemesteret reiser vi på studietur til Irland. 

Skriveverkstedet ledes av Finn I. Birkeland og Reidun Elise Foldøy, to skrivende mennesker som brenner for å inspirere og veilede andres skriveprosesser. Med ujevne mellomrom får vi besøk av andre forfattere og gjestelærere, og vi benytter oss av det yrende litterære miljøet i Bergen.

Studietur: Irland

I vårsemesteret reiser vi på en toukers studietur til Irland – landet med flest Nobelprisvinnere i litteratur i forhold til folketallet. Dublin ble grunnlagt av vikinger for 1200 år siden, og er i dag et perfekt utgangspunkt for å utforske landets stolte litterære tradisjoner.

I ulike sammenhenger møter vi på forfattere som Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, Bram Stoker og mange flere. Etter Dublin reiser vi på oppdagelsesferd i dette fascinerende annerledeslandet. Vi går blant annet i kloster et par dager. Underveis settes det av tid til skriving og utforsking på egenhånd.

SJANGERPERIODER

Sjangerperiodene varer vanligvis i 3-4 uker. Vi tilpasser oss interessene til elevene hvert år, men forsøker alltid å arbeide med et bredt skjønnlitterært spekter.

Sanseseilas

Den første perioden på Skriveverkstedet er knyttet til skolens seiltur til Shetland med Statsraad Lehmkuhl. Undervisning og øvelser handler om å ta i bruk alle sansene i skriveprosessen – å skrive sanselig. Perioden avsluttes med at elevene sammen skriver en beretning fra seilasen til skolebloggen.

Barnelitteratur

Denne perioden oppfordrer til lekenhet. Vi arbeider med korte tekster for barn, og har spesielt fokus på å skape litterære karakterer og konflikt i fortellingene. Ved periodens slutt leverer vi sjangertekstene til Kunst og design – og noen uker senere inviteres vi på utstillingsåpning hvor vi får se kunstelevenes tolkninger av vårt arbeid.

Scenetekster

I arbeidet med tekster for scene og film jobber vi særlig med dialog. Etter å ha lest originalmanus som arbeides med på Den Nationale Scene i Bergen, besøker vi teateret, hvor vi diskuterer med dramaturg og andre involverte på- og bak scenen. Er vi riktig heldige får vi overvære prøver på stykket vi har lest, og kommer tilbake for å se den ferdige forestillingen. I tillegg samarbeider vi med Teater og impro på skolen og leverer våre sjangertekster til dem. Deres oppsetninger av skriveelevenes scenetekster er alltid et høydepunkt i året.

Lyrikk

I denne sjangerperioden jobber vi med poesi, lyrikk, kortprosa og sangtekster. Vi prøver ut både trange rimskjema og fri form, og øvelsene tar for seg konkrete lyriske grep og former. Samarbeidet med Musikk og vokal kan resultere i alt fra hitlåter til stemningsskapende lydbilder bak tekstene.

Prosa

I prosaperioden tar vi med oss alt vi har gjort i de foregående periodene. Det blir et eget novellekurs før vi får besøk av Rolf Enger fra Skrivekunstakademiet i Hordaland som holder kurs i fabelprosa – ofte har mange av elevene en spesiell interesse for sjangre som fantasy og science-fiction. Vi besøker Skrivekunstakademiet og får gode råd for de av elevene som vil søke denne eller andre høyere utdannelser innen skrivekunsten. I tillegg er vi i ferd med å etablere et samarbeid med Spilldesign og programmering, som gir muligheter for å skape spill-universer og manuskript på nye måter.

Essay

Under forberedelsene til studieturen ser vi nærmere på essaysjangeren – den mest saklige av de litterære sjangrene. Vi legger vekt på skolens kompetanseområder og ikke minst destinasjonen for vår studietur: Irland og landets unike litterære tradisjon.

Redaksjon

De siste ukene av skoleåret jobber elevene sammen som en redaksjon for å sette sammen den årlige antologien – en samling av de beste tekstene som er produsert gjennom året. Vi jobber med utvalg, språkvask, oppsett og grafisk design – alt som må til for at elevene kan sitte igjen med et håndfast minne fra året ved Skriveverkstedet.

SISTE BOKUTGIVELSER

  • Bli Barnebok, 2018 (barnebok i samarbeid med Design og arkitektur)
  • Antologi, 2018
  • Antologi, 2017
  • Du er søt når du synker, 2017 (Scéniske tekster)

FAG I FAGET

  • Kreativ skriving
  • Skriveteknikk
  • Sjangerlære
  • Tekstfremføring
  • Responslesing
  • Redaksjonelt arbeid og kreativt samarbeid.

Opptaket starter 1. februar og fortsetter til skolen er fulltegnet. 

Søkere til forfatterlinjen Skriveverkstedet oppfordres til å legge ved 2-3 sider med skjønnlitterære skriveprøver på norsk. 

"Det er "folket som gjør stedet" synes jeg, og akkurat denne folkehøyskolen har et inspirerende kollegium - fra rektor til strikkeinstruktør, husmor til gymlærer - med utrolig mye karisma, varme og entusiasme, som gjør sitt beste for at elevene skal få et så flott og givende år som mulig. Den store variasjonen i klasser syntes jeg gav en deilig mangfoldig elevgruppe som spente fra trenings-, verdenskultur- og globentrotterentusiaster til skaper- og kunstnersjeler. Uansett interesse tror jeg mange vil kunne finne seg til rette - og finne gode venner! - på en så fin, varm og spenstig skole som Åsane folkehøgskole er!"

Margrethe