GLOBAL SOLIDARITET

Global solidaritet

Global Solidaritet er linjen for deg som lurer på hvorfor verden er som den er, samtidig som du ønsker å bli en aktiv deltaker i vårt globale samfunn. Etter et år på linjen vil du se verden mer nyansert, og forhåpentligvis la deg inspirere til å forandre verden.

Hverdagen på linjen

Du får en variert hverdag på linjen, og du som elev har mye å si for hvordan skoleåret blir. Dersom du har en lidenskap, eller er særlig nysgjerrig på noe, er det stor sannsynlighet for at dette blir et tema vi jobber med i løpet av året. En rød tråd gjennom skoleåret er å lære å se verdens utfordringer fra et annet perspektiv, utvide din kulturforståelse, følge med på det globale nyhetsbildet, arbeide i team med solidaritetsløpet “Svett for Menneskerett”, samt forberede deg til vår studietur som går til Sri Lanka.   

I Bergen bruker vi tilbudene som finnes rundt oss aktivt. Du får blant annet besøke Bergen Internasjonale Filmfestival, Raftostiftelsen, Amnesty International, Sammen Senteret og TV-aksjonen Hordaland. Veien er kort til Bergen, og vi hjelper hverandre til å finne aktuelle foredrag, debatter og kulturtilbud som vi bør få med oss gjennom året.  

Skoleåret avsluttes med “Svett for Menneskerett” som du er ansvarlig for å arrangere sammen med klassen din. Det er et av høydepunktene for deg og klassen å se hele skolen delta i løpet når startskuddet går. 

Studietur til Sri Lanka 

Sri Lanka er øyen som består av milelange strender, jungel, te-plantasjer og har et tropisk og deilig klima året rundt. Og alt dette finner vi etter bare et halvt døgns flyreise fra Norge. 

Vi har mange mål med turen vår. Det første er å besøke og bli kjent med FORUT sine partnere på Sri Lanka. De tar imot oss som gjester og venner, og gleder seg til å vise oss hva norske bistandspenger brukes til i praksis hos dem. Disse møtene er en unik mulighet til å komme tett på lokale samfunnsorganisasjoner, og møte menneskene som står i andre enden av pengene som samles inn i Norge. FORUT har fire partnere de jobber tett med på Sri Lanka, og fokus for arbeidet er barn og kvinners rettigheter, likestilling, gjenoppbygging i tidligere krigsområde, rus som utviklingshinder livsopphold og godt styresett. Les mer om partnerne her.

De andre målene for turen er å ta et dypdykk ned i mattradisjoner, kultur og religion. Vi skal spise så innmari mye god mat, kanskje til og med ta et matlagingskurs? Sri Lanka har også noen av verdens mest spektakulære togturer hvor man kommer til å sitte klistret til vinduene og glemme alt som heter. 

Før vi setter reiser kommer dere alle til å velge dere en problemstilling som dere kommer til å ha i oppdrag å følge opp gjennom hele reisen. Dette tar vi noen gode samtaler om før vi setter av gårde.

Svett for Menneskerett

Hvert år mot slutten av skoleåret arrangerer Åsane Folkehøgskole et solidaritetsløp i Bergen sentrum, «Svett for menneskerett». Inntektene fra dette løpet går uavkortet til FORUT . Elevene på linjen har ansvar for planleggingen og gjennomføringen av solidaritetsløpet. Klassen jobber som et innsamlingsteam, og får stor innsikt i hvordan man planlegger en solidaritetsaksjon i praksis. Vi jobber med løpet gjennom hele skoleåret, og får en flott avslutning når vi ser løpet sette i gang på slutten av skoleåret, og ser alle medelever og ansatte løpe, jogge, gå og heie inn store summer. Dette arbeidet får elevene en egen attest for.

Her er en hilsen fra FORUT etter aksjonen holdt 6.mai 2020.

FORUT er en norsk bistandsorganisasjon som jobber for å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter, gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring. FORUT er involvert i utviklingssamarbeid i Sri Lanka, India, Nepal, Sierra Leone, Malawi og Zambia. Virksomheten er delt inn i tre programområder: Kvinner og likestilling, barnerettigheter, rus som utviklingshinder.

Fag i faget

 • Menneskerettigheter
 • Ulike former for aktivisme
 • Dokumentarfilm
 • Dokumentasjon
 • Solidaritet i praksis
 • Demokrati
 • Nyheter
 • Miljø- og klimautfordringer
 • Innsamlingsarbeid
 • Kulturforståelse. 

Bokutgivelser

 • Utflukt, Ketil Hofslett, 2014

Spørsmål om linjen?

Åse Schytte

Åse Schytte

Linjelærer - Global solidaritet

959 78 781
ase@asanefolk.no

Ta gjerne kontakt med linjelærer for mer informasjon om linjen.