Hestesport – fra rideturer til seier og seremoniplass

Kjenner du til travsport?

Er du en av dem som tror at travsport består av uregjerlige hester og kyniske eiere, eller kjenner du sporten, og vet hvor mye stell, trening og omsorg som ligger bak en løpshest? 

Uansett hvilke kategori du befinner deg i, er du velkommen til et år i travsportens verden. Det første du lærer, er at travhester er som alle andre hester; de elsker stell, kos og gulrøtter. De liker å trene, like godt som de setter pris på rolige rideturer. De koser seg i store luftegårder hvor de får «være hest», springe rundt med halen i været, og gjerne sammen med flere kompiser.

I travsport er det hesten som er i fokus, den er en toppidrettsutøver, og jobben vår er å holde den frisk og i godt humør. Hester er som oss; for å gjøre en god jobb, og yte det «lille ekstra», må den trives, og like det den holder på med. Utfordringen vår er å finne ut hva skal til for at hver enkelt hest skal ha det best mulig. En av tingene er variert trening. Alle vet at travhester blir kjørt med, men visste du også at mye av treningen ofte består av riding? Både turridning, galoppintervaller, klatring og dressurridning kan være viktige ingredienser i en travers treningsopplegg, og derfor vil du i løpet av året få mulighet til rideundervisning på travhestene. B.B.S. Sugerlight, en av Norges beste hester, tok ifølge eier Fredrik Solberg, steget opp i den ypperste eliten etter at de begynte med regelmessige dressurtreninger.

STUDIETUR HØST: Team Bullern & Malmin og Bjerkebanen

  I høstsemesteret reiser vi over fjellet til Østlandet. Der er vi først hos Team Buller’n & Malmin. Det er vel ikke å overdrive når vi påstår at dette er et av Norges største og flotteste treningsanlegg for hest. Her finner man milevis med skogsbilveier, rettstrekke, rundbane, rundløype, sandspor, 150 mål med luftegårder, klatreløyper, longeringsgrop, tredemølle, horsewalker og sandstrand. På denne flotte gården bor vi en ukes tid, og vi er med på alt fra stallarbeid til trening av hestene. Her driver de også med svømmetrening, spennende… Vi er selvsagt også med på travbanen(e) når hestene skal starte. Videre reiser vi til Bjerke og Hestesportens Hus hvor vi bl.a. lærer om antidopingarbeidet som gjøres både nasjonalt og internasjonalt. Hvor turen går videre, blir vi enig om i fellesskap.

SKOLEHVERDAGEN PÅ LINJEN

På linjen har du praksis hos travtrenerne på Bergen Travpark. Du er med på det meste, fra trening av løpshester til temming av unghester. Du får selvfølgelig også være med på løpsdagene, og tar del i arbeidet som følger dette. Vi deltar på diverse arrangement som f.eks. «Til Start», et arrangement hvor du lærer mye om unghesten.  I samarbeid med Bergen Travpark legger vi opp til at elever som er klar for det, kan delta på lisenskurs og ta ut kjørelisens.

I teoritimene på skolen har vi bl.a. undervisning med veterinær. Du lærer om tema som fôring, eksteriør, trening, sykdommer og førstehjelp. Du lærer også om alternativ behandling. Av hovslager lærer du om hoven, hovsykdommer, sykebeslag og forebygging av hovskader/sykdom.

STUDIETUR VÅR: USA / New Jersey

I vårsemesteret reiser vi til USA, nærmere bestemt New Jersey.

Vi besøker kjente trenere som Åke Svanstedt, Trond Smedshammer og treningsanlegget til Jimmy Takter. Hvem vet, kanskje er det du som plutselig sitter og trener hest sammen med en av disse, og får tips og gode råd på veien?

Vi besøker også Southwins Farm hvor avlsfenomenet Muscle Hill står oppstallet, og hvor noen av verdens beste travhester ser dagens lys. Vi besøker både travbaner og galoppbaner, hvor vi hvert år får vårt eget æresløp, og deler ut premie til seirende ekvipasje på seremoniplass. Når man er i USA, må man jo også lære westernridning, og vi får undervisning i dette av Bruce Springsteens privattrener, Willie Horzepa.

FAG I FAGET

  • Fôring
  • Eksteriør
  • Trening
  • Sykdommer og førstehjelp

HVEM LINJEN PASSER FOR

Har du erfaring er det flott, men det er absolutt ikke et krav.

Uansett om du «bare» har gått på rideskole, drevet med sprang og dressur eller turriding er du hjertelig velkommen inn i travsportens spennende verden.

Om du kan svare JA på følgende spørsmål, da er dette linjen for deg:

  • Liker du hest og hestesport?
  • Liker du å reise?
  • Liker du å lære nytt?
  • Vil du utfordre deg selv?
  • Er du klar til å ta av «skyklaffene»?

Opptaket starter 1. februar og fortsetter til skolen er fulltegnet. Søk gjerne allerede nå for å sikre deg plass!

«Det er «folket som gjør stedet» synes jeg, og akkurat denne folkehøyskolen har et inspirerende kollegium – fra rektor til strikkeinstruktør, husmor til gymlærer – med utrolig mye karisma, varme og entusiasme, som gjør sitt beste for at elevene skal få et så flott og givende år som mulig. Den store variasjonen i klasser syntes jeg gav en deilig mangfoldig elevgruppe som spente fra trenings-, verdenskultur- og globentrotterentusiaster til skaper- og kunstnersjeler. Uansett interesse tror jeg mange vil kunne finne seg til rette – og finne gode venner! – på en så fin, varm og spenstig skole som Åsane folkehøgskole er!« Margrethe