Klassen min og jeg var på studietur i India. Reisen varte en måneds tid, og har vært utfordrende, morsom og utrolig spennende. Vi kaller studieturen ¨Magiske India¨.
Nå er vi tilbake i Norge, og det er bare ikke like magisk her hjemme selv om det er godt å spise noe annet enn ris.
På studieturen, fikk vi endelig besøke Suraksha, som er krise- og omsorgssenteret til en indisk hjelpeorganisasjon kalt APSA. Bygget er helt nytt (nov. 2014), og var utrolig fint. På vei til senteret fikk vi vite at det bodde 18 jenter der. Det satt også en ung ukjent jente i den ene bilen – hun viste seg å skulle flytte inn samme dag.
Alle som bor der har blitt utsatt for grove traumatiske opplevelser. På Suraksha får de hjelpen de trenger til å takle traumene sine. De får tilbud om å fullføre grunnleggende utdanning også får de oppleve trygghet for aller første gang.
Da vi var på besøk fikk vi treffe dedikerte og dyktige ansatte, som virkelig gjør alt de kan for å hjelpe disse jentene. Arbeidet med disse jentene bringer nok med seg en rekke utfordringer, men APSA viser seg å være en av veldig få organsisasjoner i India som tilbyr noe lignende for unge jenter som trenger å være borte fra storbyen og bli bygget opp på nytt etter en forferdelig oppvekst.
Vi ble mottatt med blomster og lys. Suraksha betyr trygghet og det var fint å se at jentene smilte og virket trygge. Etter en omvisning på det lyse og åpne senteret ville jentene og de ansatte vise frem noe av det de gjorde i sin hverdag. De viste oss yoga, sang og dans. Det var fantastisk å se gleden dette ga alle jentene. I løpet av dagen ble det mye lek og moro. Hadde på meg en grønn kjole, og ble derfor kalt the Green Sister.
Etter å ha sett Suraksha og arbeidet som blir gjort der med egne øyne, og ikke minst etter å ha hørt en del rørende historier fra livet til disse unge jentene, er i alle fall jeg veldig stolt over å samle inn penger til et slikt prosjekt. Drar gjerne tilbake og jobber der frivillig noen måneder en gang.
Takk, kjære magiske India. Takk for magiske Suraksha.
Tekst: Dina Henden
Krise- og omsorgssenteret Suraksha.

Krise- og omsorgssenteret Suraksha.

Suraksha

Suraksha

Suraksha

Suraksha

Suraksha

Bilder: Thea Rønningen