Musikal og dans

Er du glad i å synge, danse og spille skuespill – i en og samme forestilling? Da er dette linjen for deg! På denne linjen jobber vi nemlig med alle disiplinene sang, dans og skuespill. Dette krever at du er nyskjerrig og innstilt på å jobbe godt, samt at du er villig til å bli utfordret. Arbeidet på linjen blir tilpasset ditt nivå – er du viderekommen får du større utfordringer, er du ny og mindre erfaren, får du tilpassede utfordringer, men det viktigste er at du er lærelysten! Og kanskje aller viktigst er ønsket ditt om å ha det gøy og utfolde deg!

Musikal- og danselinja blir ledet av Karina Opdal som har lang erfaring innen musikal og teater som både musikalartist, regissør, pedagog, sanger og skapende scenekunstner. Karina har utdannelse fra Bårdar Akademiet i Oslo, ALRA – The Academy of Live and Recorded Arts i
London, Høyskolen i Bergen og Kunsthøyskolen i Oslo – Teaterhøyskolen (PPU). Hun gleder seg stort til å dele erfaringer og kunnskap med kommende kull, og er spent på hva vi kommer til å få til sammen.

PRODUKSJON
Vi starter og avslutter skoleåret med en musikal, samt at vi har flere framføringer og mindre forestillinger i løpet av året. I den aller første produksjonen jobber vi kreativt sammen og skaper vår helt egne forestilling. Vi skriver tekster, vi lager sanger, danser, kulisser og
kostymer, og inviterer til urpremiere på skolen! Ut på høsten får vi besøk av en spennende gjestekoregraf som leder oss fram til en dansevisning. Ellers har vi flere visninger og huskonserter på skolen, og også gjesteopptredener utenfor skolen. Mot slutten av skoleåret
setter vi opp en musikal som gjerne baseres på de aller fineste musikal- og dansenumrene vi har jobbet med i løpet av året, ellers er det også aktuelt å sette opp en helaftens forestilling med en utvalgt musikal som vi ser kan passe klassen godt – dette kommer vi tilbake til.
Etter jul har vi også musikal og fellesprosjekt med hele skolen hvor du får en anledning til å utfolde deg. Her kan en få utøvende oppgaver på scenen, eller også prøve seg på arbeidet 
med den store produksjonen i kulissene. Har du en interesse for kostyme, sminke, scenografi, tekst og dramaturgi, eller spiller du kanskje et instrument som kan gå inn ibandet, så er dette en gylden anledning til å få gjøre noe helt annet enn det vi vanligvis gjør på linjen.

 

SANG

Vi fokuserer på din stemme, din intuisjon og dine ønsker – ditt uttrykk står i fokus. Det vokaltekniske arbeidet på linjen er basert på EVT – Estill Voice Training. EVT er et godt og funksjonelt verktøy for sang med ulike kvaliteter som er spesielt nyttige for arbeidet med musikalsjangeren – speech, falsetto, cry/sob, twang, belting og opera. Vi skaper trygge rammer for en presis og god vokal utvikling i gruppe og individuelt. Så lager vi et repertoar som passer for deg, til framføring i løpet av året, og til bruk i auditions og opptaksprøver som måtte komme. Fokus på auditionteknikk hvis ønskelig.

SKUESPILL

Vi jobber i gruppe og utvikler eget kroppsspråk og fysiske uttrykk sammen. Vi har fokus på grunnleggende skuespillertrening og karaktérutvikling. Ensemblefølelsen blir styrket, og du får erfaring med framføring av monologer. Vi fokuserer på tolkning og formidling, og lar det skuespillertekniske arbeidet forsterke uttrykket vårt i musikalsangene og dansen.

DANS

Dansen er et viktig element i musikalsjangeren, og fysisk trening likeså. Jazzdans og ballett
står derfor på timeplanen hver uke, ledet av en ekstern profesjonell danseinstruktør fra
Bergen. På høsten får vi besøk av gjestekoreograf Miguel- Angel Fernandez fra Oslo, som
også kommer tilbake for å være med oss inn mot siste produksjon og forestilling på våren.

GJESTESPILL OG STUDIETURER

I løpet av høstsemesteret tar vi toget til Oslo, hvor vi rigger oss inn i en teatersal for et lite gjestespill. Dette gir en fin mulighet til å invitere venner og familie for et lite innblikk i noe av arbeidet vi har gjort på skolen så langt. I Oslo besøker vi gjerne ulike skoler dersom det er flere i klassen som kan være interessert i å søke videre utdanning innen musikalfaget:
Musikkteaterhøyskolen, Bårdar Akademiet, og KHIO (Kunsthøyskolen i Oslo) er aktuelle her.
Ellers benytter vi også anledningen til å få med oss noe av alt det fine som skjer i
hovedstaden av teater, musikal- og danseforestillinger!

Studietur: England – London

På våren drar vi til storbyen London for godt påfyll og masser av inspirasjon – West end, forestillinger, danseklasser og workshops er noe av det som venter oss der, samt et hav av
erfaringer og opplevelser! Man kan gjerne si at New York er byen som aldri sover, men etter å ha bodd i London i 3-4 år, lover Karina at klassen skal få et fullpakket program med mye
spennende å ta med seg hjem i bagasjen – den byen er nemlig også en som ikke sover…

FAG I FAGET

 • Vokalteknikk

 • Fysisk bevegelse

 • Ensemblearbeid

 • Karaktérutvikling

 • Ballett, jazz og moderne dans

 • Interpretasjon/tolkning

 • Koreografi

 • Improvisasjon

 • Repertoar

 • Teori og harmonikk

 • Musikalhistorie

Då eg begynte på Åsane Folkehøgskule, hausten 2017, hadde eg inga aning om at ein så liten stad, kunne ha så mykje å tilby.

 Åsane Folkehøgskule er ikkje ein skule kor man berre gjer ein ting. Det er ein stad for å utforske og vere nysgjerrig, og ein skule for å utfordre seg sjølv, men også kjenne mestring. Eg gikk linja Globalt Perspektiv, men skulen sitt tverrfaglege fokus gjorde at eg fikk prøve ting eg aldri hadde trudd eg skulle prøve. Det er ein skule med dyktige og engasjerte lærarar, som ikkje berre er fagleg sterke, men som også får fram det beste i kvar enkelt person. Ikkje desto mindre er det ein plass med ein lang og sterk tradisjon innan musikk og kulturell formidling. 

Eit av hovudprosjekta under året var å setje opp ein musikal, meir spesifikt musikalen HAIR. Eg hadde lite erfaring frå før av, men bestemte meg for å gjere eit forsøk. Eg fikk prøve meg som karakteren «George Berger», og forstod kjapt at det å sveise saman ein musikal ikkje er gjort på ein augeblink. Dagane blei lange, men utruleg morosame. Sjølv om eg «berre» var skodespelar, lærte eg mykje om musikalfaget generelt. Det var veldig interessant å sjå korleis ein implementerer musikk, skodespel, og ikkje minst dans og koreografi, i ein og same oppsetjing. Det blei nedlagt mange timar med hardt arbeid, men ingenting slår kjensla av å stå på scenen med kroppen full av adrenalin og endorfiner. 

Å begynne på Åsane Folkehøgskule er det beste valet eg nokosinne har gjort. Eg har gode vener, samt minne som sit igjen resten av livet. Takksemda mi er stor, og eg kjem aldri til å gløyme mitt år på Hylkje.

Martin Løvereide Lindtner, elev 2017-18