Etter at tre bloggere ble drept i Bangladesh i 2015 på grunn av sine ord og tekster tok Ratan Kuma Samadder valget om å flykte fra landet sammen med sin vesle familie. Ratan var en fremtredende og populær blogger i hjemlandet sitt, og skrev under pseudonymet «Sannyasi». Han har nå bodd i Bergen i seks måneder, og på torsdag denne uken var Globalt Perspektiv så heldige å få møte han til en privat dialog.

 

Ratan Kumar Samadder møter elever fra Globalt Perspektiv.

Ratan Kumar Samadder møter elever fra Globalt Perspektiv.

 

Da vi møtte Ratan på Bergen Offentlige Bibliotek i Bergen sentrum, er det en sympatisk og litt lavmælt person som møter oss. Men han blir fort varm i trøyen og i løpet av den neste timen vi har med ham lærer vi mye nytt om Bangladesh og prisen noen mennesker må betale for å bruke sin menneskerettighet: Ytringsfriheten.

Friby Bergen 4I 2010 startet Ratan å publisere mest på Facebook hvor han fort fikk mange følgere. Tema han tar opp er bland annet fremgangen av islamsk fundamentalisme i Bangladesh, India og Pakistan, og den påfølgende volden dette har ført med seg. «Dette er nytt i Bangladesh og vi har sett en fremgang av islamsk fundamentalisme de siste ti årene. Det er ikke lenge, men mye har skjedd. Før så man knapt kvinner med hijab og burka. Nå har det blitt et vanlig syn. Og det er de unge som er mest ekstreme i sin fundamentalisme og utagering», forteller Ratan.

Andre fanesaker han tar opp er å kreve rettferdighet for vold og angrep mot religiøse minoriteter i landet, han støtter kvinners rettigheter og LHBT (lesbiske, homofile, bisexuelle og transkjønnede) personers rettigheter, han tar avstand fra korrupsjon, og ønsker sekularisme og sosial rettferdighet i hjemlandets politikk og utdanningssystem. Og fordi han ytret disse meningene ble livet hans utrygt. Selv sier han at han ikke skjønner helt hvordan han ble politisk, men at han ikke angrer på at han brukte stemmen sin til tross for at han nå er bosatt i et fremmed land med sin familie. Han har også fortsatt med å blogge, og forklarer at for ham ville det føles som et svik mot sine drepte og truede ytringsfrender dersom han sluttet nå.

I Bergen har han funnet sin trygge havn. Her er han en del av et nettverk av fribyforfattere som er i samme båt som han selv. Bergen kommune ble i 2008 en friby for forfattere. Byen mellom de syv fjell har dermed påtatt seg å være vertskap for forfulgte forfattere, journalister eller skribenter som er målgruppe for politisk motiverte trusler og forfølgelse. Byen mottar en ny forfatter annenhvert år. Det er Bergen Offentlige Bibliotek som administrerer denne ordningen. Vi takker dem for å sette i stand dette møtet mellom elever på Åsane Folkehøgskole og Ratan.

Det er lett å bli oppslukt når man får et møte med nye og inspirerende mennedker.

Det er lett å bli oppslukt når man får et møte med nye og inspirerende mennesker.

Elevene fra Globalt Perspektiv lytter oppmerksomt til Ratan sin historie.

Elevene fra Globalt Perspektiv lytter oppmerksomt til Ratan sin historie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Urte Sniaukstaite & Nils Eivind Holth Landrø

Kilder:

ICORN

Bergen Offentlige Bibliotek