Arkitektur og design
På arkitektur og design lærer du blant annet:
Vil du bruke folkehøgskoleåret til å forberede deg til design- eller arkitekturstudier? Da er dette riktig linje for deg! Du vil lære om de ulike fasene av et prosjekt, som å visualisere og kommunisere ideene dine gjennom frihåndstegning, 3D-tegneprogrammer og modeller i ulike materialer. Vi har fokus på hvordan miljø, ressurser og forbruk påvirker valg og løsninger innen faget, og vi drøfter etiske valg i global sammenheng. Du vil bli utfordret på dine ideer, og får utvikle din fantasi og kreativitet.
- Forberedelse til studier
- Prosjektfaser
- Visualisering og tegning
- Miljø og etikk
- Kreativitet og idéutvikling
Ønsker du et opplevelsesrikt år der du får mulighet til å gjøre deg kjent med design og arkitektur på sitt beste?
Et år med formgivning, tegning og modellbygging, med inspirasjon fra arbeidene til noen av verdens beste arkitekter og designere. Studietur til Japan!
Arkitektur og produktdesign
Undervisning
Gjennom året får du målrettet undervisning fra dyktige lærere og gjestelærere innen arkitektur og design. Vi har bl.a. hatt samarbeid med stjernearkitekt Todd Saunders, som er verdenskjent for sin arkitektur, workshop med arkitektkontoret Atelier Particular, samt prosjekter i samarbeid med arkitektene Håvard Fadnes og arkitekt Rolf Magne Bjørnevik.
På studietur til Japan har vi også besøkt det anerkjente japanske arkitektkontoret Kengo Kuma Associates, som har tegnet OL stadion i Tokyo, samt de internasjonale designfirmaene Designit og Reaktor.
Hverdagen på arkitektur og designlinjen
Linjen Arkitektur og design har eget verksted og arbeidsrom som du disponerer hver dag. Her har du din egen arbeidsplass hvor du tegner skisser og bygger modeller. De fleste oppgavene er prosjektbaserte, og elevene arbeider enten alene, eller i mindre grupper.
Som oftest vil vi starte en design- og arkitekturoppgavene med å undersøke, eksperimentere og idéutvikle.
Vi kommer til å arbeide med ideutvikling i skisser og skissemodeller, med blyant og papir og enkle pappmodeller, tremodeller eller former i leire. Du får lære å forme dine ideer på pc i 3D-tegneprogrammer, og får mulighet for å printe ut nøyaktige prototyper, på 3D-printer! Underveis får du selvsagt den veiledningen du trenger for å lære deg å arbeide med ulike teknikker, og tilegne deg kunnskap om forskjellige materialer.
Vi avslutter alle oppgaver med en felles gjennomgang hvor vi gjennom skisser og modeller, både analogt og digitalt, visualiserer og forklarer våre prosesser og forslag til løsninger. Du fremlegger dine tanker og ideer for resultatet ditt og får en grundig tilbakemelding. Vi lager også mange utstillinger i løpet av året hvor klassen viser frem sine prosjekter for resten av skolen.
Studietur: Japan
Studieturen i vårsemesteret går til Japan, et helt spesielt land der mye spennende skjer innen teknologiutvikling og produktdesign. Vi besøker flere nyere arkitekturprosjekter, både sentralt i Tokyo og i regionen. I Kyoto opplever vi tradisjonell arkitektur; templer, gamle trehus og vakre japanske hager . Vi tar lyntog til Tokyo – og er vi heldige treffer studieturen midt i den fantastiske kirsebærblomstringen!
Forslag til program dag for dag:
- Dag 1: Fly fra Bergen til Osaka
- Dag 2: Ankomst Osaka. Tog til Kyoto
- Dag 3: Besøke historiske tempel og japanske hager i Kyoto
- Dag 4: Workshop/Fri vandring i Kyoto
- Dag 5: Ta shinkansen-hurtigtog til Hiroshima
- Dag 6: Fri vandring i Hiroshima
- Dag 7: ta tog og ferge til Naoshima. Kunstmuseer tegnet av den japanske arkitekten Tadao Ando
- Dag 8: Leie sykler/Oppleve Naoshima
- Dag 9: Ta ferge og hurtigtog til Tokyo
- Dag 10: Besøke designkontor
- Dag 11: Fri vandring i Tokyo
- Dag 12: Avreise fra Tokyo
Linjelærer Ingunn Halland
Ingunn er hovedlærer for Arkitektur og design. Hun har master i industridesign fra Arkitektskolen i Aarhus, og har designet for anerkjente firmaer innen arkitektur og produktdesign. Produkter Ingunn har utformet har oppnådd bred anerkjennelse og anvendelse både nasjonalt og internasjonalt, og vunnet flere internasjonale designkonkurranser. Hennes største ønske for elevene på linjen er at de skal oppleve gleden ved å skape og få økt seltillitt i arbeid med kreative prosesser. Ingunn trives best ute, og har alltid fjellskoene med i bilen hvis anledningen skulle by seg for en fjelltur.
Gjesteinstruktører
Året vil by på undervisning fra dyktige lærere og inspirerende gjesteinstruktører.
Håvard Fadnes bor og er oppvokst i Bergen. Han har studert både i Trondheim, Engand og i Bergen; i Trondheim studerte han språk og grafisk design, han fullførte en bachelorgrad innenfor grafisk design i England.
Da han kom tilbake til Bergen startet han med arkitekturstudie ved Bergen Arkitekthøyskole, og ble ferdig utdannet i 2019. I etterkant fortsatte han som lærerassistent for 3. klasse ved skolen i 2 år, og jobber i dag fulltid som arkitekt i CFA Arkitekter.
Lena Margrethe Hoen Berge er arkitekt med utdannelse fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. I 2020 startet hun arkitekturpraksisen Atelier Particular, sammen med Karsten Lunde, der de jobber med småskala arkitektur i form av transformasjon, installasjon, og kommunikasjon. I 2021 var Atelier Particular en del av Oslo Arkitektforenings Nye stemmer. I 2023 stilte Atelier Particular ut tre tegninger i utstillingen Hånd og Maskin på Nasjonalmuseet. I tillegg er hun engasjert i Oslo Arkitektforening, der hun sitter som koordinator av foreningen.
Karsten Lunde er arkitekt og danser, med utdannelse fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og HFDK. I 2020 startet han arkitekturpraksisen Atelier Particular, sammen med Lena Margrethe Hoen Berge, der de jobber med småskala arkitektur i form av transformasjon, installasjon, og kommunikasjon. I sin dansepraksis jobber han med skapende dans, med utgangspunkt i improvisasjon, og fokuserer på temaer som persepsjon, forholdet mellom kropp og rom, og performance i offentlig rom. I 2021 var Atelier Particular en del av Oslo Arkitektforenings Nye stemmer. I 2023 stilte Atelier Particular ut tre tegninger i utstillingen Hånd og Maskin på Nasjonalmuseet.
Skap din egen portefølje
Vurderer du å søke deg videre til en design- eller arkitekthøgskole? Enten du vil søke skoler i Norge eller i et annet land, vil du her på linjen få tid og mulighet til å arbeide med aktuelle opptaksprøver og presentasjonsmateriale til din portefølje, noe som vil hjelpe deg videre i din søknadsprosess.
Fag i faget
- Produktdesign
- Arkitektur
- Grafisk design
- Designprosess
- Frihåndstegning
- 3D-tegning
- 3D-printing
- Modellbygging
- Materialkunnskap
- Presentasjon av prosjekter
- Utflukter til arkitekt- og designhøgskole i Bergen
- Besøke arkitekt- og designkontorer
- Opptaksprøver og portefølje
Dette er hva elevene sier
Jeg hadde det veldig fint i året mitt på Åsane. Utrolig deilig å kunne lære og utforske helt uten stress og press.
Med tilbakemeldinger og oppfølging fra lærere og medelever fikk jeg mulighet til å utvikle mine ferdigheter innen tegning, modellbygging, kreativ tenkning og arbeidsprosesser. Dette er kunnskap jeg nå har tatt med meg videre inn i studiehverdagen på AHO, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
Linjen arkitektur og design er for deg som har lyst til å utvikle og utfordre deg selv innenfor arkitektur- og design-faget.
Jeg personlig var spesielt interessert i arkitektur, og hadde ambisjoner om å forbedre mine ferdigheter frem mot opptaksprøvene på våren. Jeg fikk god veiledning og mine mål ble tatt hensyn til og tilrettelagt for i løpet av året.
Annelin Uthushagen
Arkitektur & Design,
23/24
Året mitt på Åsane, på linjen arkitektur og design, var en utrolig berikende opplevelse som har preget både min faglige og personlige vekst. Det var et år fylt med kreativ utfoldelse, læring, og nye vennskap med mennesker som delte de samme interessene som meg. Jeg opplevde en sterk følelse av tilhørighet i et slikt kreativt fellesskap.
Samtidig som vi lærte mye faglig, handlet året også om personlig utvikling. Folkehøyskoleåret ga meg frihet til å eksperimentere med ulike ideer og tilnærminger uten frykt for å gjøre feil. Det var et trygt rom for å utforske min egen kreativitet og arkitekturens muligheter. Dette har uten tvil gjort meg bedre rustet til studiene ved Bergen Arkitektskole, hvor jeg nå studerer.
Jeg tar med meg både den faglige lærdommen og vennskap videre. Året på Åsane var en viktig forberedelse til videre studier, men også et år som formet meg som person, og ga meg selvtillit til å fortsette på veien innen arkitektur.
Lina Johansson
Studerer nå arkitektur ved Bergen arkitekthøgskole
Arkitektur og design,
23/24
Året mitt på arkitektur- og designlinjen var fylt med nye inntrykk og utvikling, både faglig og personlig. Jeg fikk utforske nye teknikker innen design og arkitektur, samtidig som jeg videreutviklet ferdighetene jeg allerede hadde. Læreren var motiverende og bidro til min faglige utvikling ved å gi støtte, samtidig som hun ga meg friheten til å lære gjennom egne erfaringer. Året ga meg økt selvtillit, både sosialt og kreativt, og hjalp meg med å finne ut hvilken studieretning jeg ønsker å satse på videre.
Aleksander Rogneflåten
Studerer nå produktdesign ved OsloMet
Arkitektur og design,
23/24
Året jeg hadde på Arkitektur og Design på Åsane folkehøgskole er noe jeg alltid kommer til å være takknemlig for. På denne linjen fikk jeg en hverdag hvor jeg lærte masse og samtidig fikk være rundt fine folk med like interesser som meg. På Åsane blir man del av et trygt miljø hvor man får friheten til utforske, men også hjelpen til å utvikle evner som vil være nyttige om man fortsetter med kreative fag. For meg betydde dette folkehøgskoleåret blant annet at jeg både fikk bedre selvtillit og ble mer motivert til å satse på arkitektur- og designfag videre.
Katarina Hebnes
Katarina studerer nå arkitektur ved Oxford Brookes University
Arkitektur og design ,
23/24
Hei, jeg heter Eline og går NTNU arkitektur. Jeg synes mitt år på Åsane var en fantastisk mulighet til å utforske arkitektur som fag, samtidig som jeg fikk utviklet meg som person og har fått et behagelig friår. Åsane er fylt med engasjerte lærere som ser deg i hverdagen og gjør sitt beste for å hjelpe deg, enten det er ei skoleoppgave, eller noe mer personlig. Klasseturen til Japan var et virkelig stort høydepunkt hvor man får oppleve en ny spennende kultur og inntrykk. Skolen gir deg også fine muligheter til å bli kjent med BAS og KMD. Jeg anbefaler linja Arkitektur og design til deg som er litt nysgjerrig på arkitektur eller design, eller om du bare liker tegning/kunst.
Eline Akselvoll
Eline studerer nå arkitektur ved NTNU
Arkitektur og design ,
23/24
Jeg har lært mye fra året mitt på Arkitektur og Design. Med god oppfølging og varierte oppgaver lærte jeg masse som var nyttig og bra å ha med i porteføljen min. Det var også stor hjelp for å komme inn på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
Adam Steen Hovden
Studerer arkitektur ved AHO
Arkitektur og design,
2020/21
Året mitt på Åsane folkehøgskole ga meg en enorm stor frihet til kreativ utvikling. Det var stor variasjon på oppgavene, med innføring i forskjellige teknikker og digitale verktøy. Jeg fikk god støtte og veiledning da jeg søkte og tok opptaksprøver til forskjellige design-og arkitekturskoler. Jeg vil anbefale et år på Arkitektur og design på Åsane til alle som er nysgjerrige og ønsker en liten smakebit på hva design- og arkitekturstudie har å by på.
Ida Karina Tande
Ida studerer nå landskapsarkitektur på AHO.
Arkitektur og design,
2020/21
Under mitt år på arkitektur og design fikk jeg arbeide og utforske med nye materialer og teknikker. Med god veiledning og godt læringsmiljø kunne jeg utfolde meg kreativt. Det ble også lagt opp til at vi kunne jobbe med opptaksprøver. Noe som var til stor hjelp.
Vilde Hetland Skogheim
Vilde studerer nå ved Møbeldesign, romdesign og interiørarkitektur på KMD i Bergen.
Arkitektur og design,
2020/21
Arkitektur og design-linjen på Åsane ga meg et enormt faglig utbytte, og gjorde at jeg lærte om og fikk troen på meg selv og mine kreative evner. Linjen har en fantastisk god og hjelpsom lærer, som sammen med det faktum at klassen er liten, gjorde at hver og en av oss kunne føle oss sett, og trygge i hverandres selskap. Læreren vår sørget for god oppfølging og støtte gjennom noen festligheter av prosjekter – alt fra modellbygging og analog tegning til street art til 3D-modellering til keramikk – og for mange av oss, opptaksprøver til videre kreative studier. Fra dag én ble vi tatt i hånden, og det gjorde vi hele folkehøgskole-eventyret ut. Nå studerer jeg industrielt design ved Designskole Kolding, Danmark og har startet et nytt eventyr her. Jeg vil anbefale Arkitektur- og designlinjen på Åsane til deg som er interessert i design og arkitektur, eller er nysgjerrig på noe av det faglige jeg har nevnt. Kanskje har du funnet og dyrket din kreative interesse fra før og allerede nå vet at du vil søke videre på kreative studier. Eller kanskje er du litt som jeg var – kanskje har du ikke fått brukt din kreative side helt ennå, og da kan det føles vanskelig å la den blomstre. Uansett vil jeg råde deg til å gi det et forsøk. Du kan jo starte med å søke!
Henrikke Vestereng Goksøyr
Studerer industridesign ved Designskolen Kolding, Danmark
Arkitektur og design,
2020/21
Året mitt på arkitektur og design linjen var et veldig kreativt og lærerikt år. Man blir først og fremst godt oppfulgt av lærer og får veiledning i prosjektene man jobber med. Vi fikk prøve mye forskjellig innen tegning, modellbygging og 3D modellering. I tillegg fikk vi mulighet til å jobbe med opptaksprøver til videre studie om man ønsket det
Mari Lande
Mari studerer nå arkitektur på AHO.
Arkitektur og design,
2021/22
Søk om skoleplass nå
Søknader tas imot fortløpende og behandles i innkommende rekkefølge. Det er alltid lurt å være tidlig ute.
Det er fint om du i tillegg til å fylle ut en vanlig skolesøknad kan skrive litt om din motivasjon for å begynne på linjen. Dersom du har drevet med arbeid innen kunst, design eller arkitektur er du velkommen til å legge ved bilder som viser ting du har jobbet med. Dette kan for eksempel være bilder av tegninger, pappmodeller eller lignende
Arkitektur og design - priser
Innmeldingspenger
kr. 2 600,-Kost og losji
kr. 94 300,-Semesteravgift
kr. 9 800,-Fellestur
kr. 5 000,-Linjepris inkl. studietur
kr. 40 000,-
Total:
kr. 151 700,-