Studietur

Elevene på Åsane folkehøgskole har et svært bredt utvalg i studiereiser på de forskjellige linjene på skolen. Skolen har også tilbud om reise til Nepal som et av våre valgfag. Under kan du lese mer om de forskjellige studieturene våre.

På våren reiser linjen på tur til Tokyo, verdens største by, i Japan! Byen er fullpakket av spennende og minneverdige opplevelser og er kjent for sin særegne kombinasjon av det hypermoderne og tradisjonelle. Skyskrapere badet i neonlys står side om side med eldgamle shintoistiske og buddhistiske templer og hager. I disse gatene kommer vi tett på kulturen, trendene, maten og ikke minst animé-universene som landet er så kjent for.

Blant høydepunktene har vi Ghibli-museet, karaoke, tempelvandring, matmarkeder, arcades, og de utallige animé-sentrene. Programmet varierer fra år til år, så besøk i et animasjonstudio eller en animasjonsfestival kan være aktuelt. Siden vi reiser på våren kan vi også være heldige og få oppleve sakura (kirsebærblomstringen).

Forslag til program dag for dag:

Studieturen i vårsemesteret går til Japan, et helt spesielt land der mye spennende skjer innen teknologiutvikling og produktdesign. Vi besøker flere nyere arkitekturprosjekter, både sentralt i Tokyo og i regionen. I Kyoto opplever vi tradisjonell arkitektur; templer, gamle trehus og vakre japanske hager . Vi tar lyntog til Tokyo – og er vi heldige treffer studieturen midt i den fantastiske kirsebærblomstringen!

Forslag til program dag for dag:

Vi arrangerer vår egen studietur, reiserute og innhold jobbes frem i Arrangørteamet vårt.

Det er kjekt å se filmer om fjerne og eksotiske kulturer, men det er enda bedre å oppleve dem selv! Klasseturene vil gi deg mulighet til å prøve nye smakfulle retter, se fantastisk natur og kjenne på hvordan det er å bo i andre land. Turene varer bare noen uker, men minnene vil du ha for livet!

Allerede på høsten pakker vi koffertene våre og reiser til Italia – landet som er kjent for sin enestående skjønnhet, rike historie og ikke minst, mat!

Vi reiser først til Solopaca-området der teamet i Ulivieti står klare til å ta imot oss: Ulivieti Castelsanmartino

Italia har siden Romerrikets tid spilt en avgjørende rolle i vår vestlige sivilisasjons utvikling. Vi vil oppleve noe av landets historie og nyte synet av storslått natur, fantastisk kunst og imponerende arkitektur. Vi vil oppleve Pompeii og vulkanen Vesuv, samt vandre gjennom gatene og beundre Trevi-fontenen i Roma.

Det italienske kjøkkenet er verdenskjent, og ingen tur til Italia er komplett uten gastronomiske matopplevelser. God, smakfull og spennende mat finnes overalt! Her kan man beundre Colosseum etter et herlig pastamåltid, eller gå på oppdagelsesferd i sjarmerende smågater mens man småspiser ost og prosciutto – og ikke glem gelato!

Pakk solkrem, eventyrlyst, gode sko og kamera, og gjør deg klar til å bli trollbundet!

Programmet:

Til våren skal vi ut og reise på nytt! Vi skal til Sri Lanka i samarbeid med bistandsorganisasjonen FORUT.

Sri Lanka ligger i det Indiske hav, øst for India, og kalles ofte Indias tåre. Landets mest fantastiske severdigheter inkluderer høye fjell, hvite strender, flokker av ville elefanter, bølgende åser og regnskoger.

Klimaet er tropisk. Vi kan forvente 25-30 grader mens vi nyter naturen på nært hold, bestiger det historiske Sigiriya-fjellet, utforsker Temple of the Tooth, og opplever kulturen i storbyene Colombo og Kandy.

FORUT har jobbet på Sri Lanka i mer enn 40 år og kjenner landet og folket svært godt. Vi er så heldige at vi ikke bare er turister, men får besøke flere av FORUTs prosjekter rundt på øya.

Denne turen blir en opplevelse for livet, og mange vil helt sikkert ha et ønske om å vende tilbake til Sri Lanka senere.

Studieturen i vårsemesteret går til Japan, et helt spesielt land der mye spennende skjer innen teknologiutvikling og design. Vi besøker flere områder, både sentralt i Tokyo og i regionen.

Teknologi, inspirasjon, kultur og historie i en fantastisk blanding
I Kyoto opplever vi tradisjonell arkitektur; templer, gamle trehus og vakre japanske hager.
Er vi heldige treffer studieturen midt i den fantastiske sakura (Kirsebærtre blomstringen)!

Forslag til program dag for dag:

Pyramider, urfolk og fossefall

Turen starter i Mexico City, der vi får et innblikk i landets historie, blant annet gjennom møtet med Diego Riveras verdensberømte murmalerier.Vi besøker Frida Kahlo museet, flytende hager /Xochimilco. Vi bestiger sol og månepyramidene og deltar i gamle ritualer som f.eks. Temazcal (svettehyttte).

Stillehavskysten, Chiapas og fossefall

Vi reiser via Oaxaca , markeder med kakao, mat og håndtverk. Drar helt ut til stillehavskysten der vi bor nær stranda og opplever magien og stemningen ved solnedgangen. Vi drar ut med lokale fiskere, ser etter hval, delfiner og havskilpadder. I mangrovelandskapet får vi nærkontakt med krokodiller, fugleliv og iguaner. Tenk deg å våkne om morgenen til bølgeskvulp i hengekøya i ei bambushytte!

Vi bader i unike fossefall, har mulighet til sykkelturer, zipline, grottebesøk, kirkebesøk og ulike museumsbesøk.

Klassen planlegger detaljene i studieturen sammen. Mexico er et utrolig spennende reisemål , med mulighet for mange unike opplevelser.

Menneskemøter og respekt

Den kanskje aller viktigste reiseopplevelsen er møtene med engasjerte, åpne og inkluderende mennesker, som stolt byr oss på smakebiter av sin kultur. Og VÅR viktigste oppgave som besøkende er å være respektfulle og gode mottakere!

  • Mexico city
  • Sol og måne pyramidene
  • Mazunte/Stillehavskysten
  • Oaxaca by
  • San Christobal
  • Lacandon jungelen
  • Chizchen Itza

På våren drar vi på interrail nedover Europa. På reisen får vi noen spennende opplevelser sammen og massevis av inspirasjon fra forestillinger og workshops med profesjonelle scenekunstnere.

Målet for studieturen er å samle så mange erfaringer som overhodet mulig, og med en sekk på ryggen og tog gjennom Europa ligger alt til rette for flotte opplevelser sammen!

Forslag til program dag for dag:

Vårens studietur blir interrail der vi går på toget i Bergen og stopper i København, Berlin. Paris og London. Reisen vil gi oss noen fantastiske opplevelser og massevis av inspirasjon fra forestillinger og workshops med profesjonelle scenekunstnere i Europa.

Vi går på forestillinger og opplever noe av det ypperste innen teater, musikkteater, konserter og show. Vi går backstage på teater og får workshop med skuespillere som jobber på de store scenene.

Programmet varierer fra år til år siden elevene er med å bestemme en del av programinnholdet.

Forslag til program:

I vårsemesteret reiser vi på studietur til Irland – landet med flest Nobelprisvinnere i litteratur i forhold til folketallet og en høyst levende fortellertradisjon. Dublin ble grunnlagt av vikinger for 1200 år siden, og er i dag et perfekt utgangspunkt for å utforske landets stolte litterære tradisjoner. Første halvdel av turen bruker vi på litterære turer, museer og puber i Irlands fascinerende hovedstad.

Etter dagene i Dublin reiser vi på oppdagelsesferd i dette sjarmerende annerledeslandet. Reiseruten påvirkes av elevenes valg. Kanskje går vi i kloster et par dager, på vakre Mt. Melleray Abbey i sør? Eller kanskje vi drar nordover til Belfast, hvor gatekunst og politiske skiller preger bybildet? I alle fall ender vi opp i vest: Galway kalles ofte Irlands kulturelle hovedstad, men kan også by på storslått natur på båttur til eksotiske Aran Islands og ikoniske Cliffs of Moher.

Irland er både et spennende og trygt land å reise i. I ulike sammenhenger møter vi på forfattere som Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, Bram Stoker og mange flere.

Underveis settes det av tid til skriving og utforsking på egenhånd. Bli ikke overrasket om du møter på feer og leprechauns også.

Vi spiser oss igjennom god lokal mat, opplever lokal matkultur og ulike matmarkeder.

Programmet dag for dag:

Explore Nepal er et valgfag for deg med reiselyst og som ønsker å oppleve hverdagslivet, naturen og kulturen i fjellandet Nepal som er blant de aller fattigste landene i verden.

Reis, lær og opplev

Vi flyr til hovedstaden Kathmandu som ligger ca. 1400 meter over havet. Derfra ser vi de mektige fjellene i Himalaya som strekker seg til 8 848 meter over havet. Nepal grenser til Kina i nord, og til India i vest, sør og øst. Nord i landet ligger verdens høyeste fjell, Mount Everest. Om lag 75 % av landets 30 millioner innbyggere jobber innenfor landbruk, ofte på svært små gårder som knapt nok holder til sjølberging.

Sammen med FORUT, Åsane folkehøgskoles bistandspartner med lang erfaring fra utviklingssamarbeid i Nepal, skal vi bli kjent med barns situasjon i landet, og prosjekter som støttes med hjelp fra Norge.

I hovedstaden Kathmandu i Nepal støtter skolen Child Workers In Nepal (CWIN) sitt arbeid ved å yte bidrag til barnehjemmet Balika Peace Home, som vi besøker. I tillegg til pengestøtte bidrar elever, ansatte og venner av skolen med å strikke varme gensere til barna på barnehjemmet. Årlig fraktes rundt 60 nystrikkede ullgensere fra Åsane folkehøgskole til Balika.

Vi skal også oppleve steder i og rundt hovedstaden som står på UNESCOs verdensarvliste, og vi skal ut på en fire til seks dagers trekking som går gjennom kulturlandskap og landsbyer som vil ta oss opp i ca. 4000 meters høyde.

Vi reiser med ryggsekk og sovepose og går til fots gjennom unike områder som normalt ikke er vanlige turiststier. De sterkeste inntrykkene og opplevelsene er møter med menneskene som bor i de områdene turen går. Vi blir tatt godt i mot, får et godt innblikk i leveforhold og ikke minst får vi oppleve livsglede på tross lite materielle goder. Vi kommer til å se – og gå i – et landskap som er overveldende vakkert. Du vil få en opplevelse for livet!

Linjer

Elevene på Åsane folkehøgskole kan velge mellom 10 ulike linjer.

På Åsane vil vi følge deg opp på linjene om du vil prøve ut noe nytt eller om du trenger hjelp til videre studier og arbeidsliv.

Uken din hos Åsane vil bestå av linjefag, valgfag og ulike fellesfag