Smak av verden Madagaskar
På smak av verden Madagaskar lærer og opplever du blanet annet:
På linjen vil du lære mange ulike teknikker, smaker og matkulturer. Sammen med andre matglade vil du lære å lage alt fra enkle retter til eksotiske festmåltider.
- 3 ukers studietur til Madagaskar
- Mat fra ulike kulturer
- Basiskunnskaper på kjøkkenet
- Viktigheten av mat i verden
- Matglede og ferdigheter for resten av livet
- Ernæring, trening og trivsel
Dette er linjen for den matglade og eventyrlystne
Du er kanskje en matglad og aktiv person, nysgjerrig på ulike smaker og matopplevelser eller kanskje du bare vil lære å lage mat.
Hverdagen på smak av verden Madagaskar
En typisk hverdag på linjen er matlaging på kjøkkenet eller undervisning og diskusjoner i klasserommet med ulike tema, utfordringer rundt mat, matkulturer og tradisjoner. Studietur til Ute lager vi gjerne mat på grill, kokegrop, bål eller primus. Madagaskar krever at vi er bra form, så i løpet av skoleåret legger vi inn tid til både turer og treningsøkter og ulike aktiviteter som sykkel, sandvolleyball og discgolf, for å nevne noe.
Linjen krever ingen forkunnskaper om mat, men det vil være en stor fordel om du er matglad og liker å holde deg aktiv.
Studietur: Madagaskar
Madagaskar er en fascinerende øy med unik natur og dyreliv. Over 90 % av dyrene og plantene her finnes ingen andre steder i verden, inkludert de ikoniske lemurene og baobabtrærne. Øya har også vakre strender, regnskoger og fjellandskap som blir en del av studieturen.
Madagaskar kjøkken er kjent for retter basert på ris, krydret med vanilje, ingefær og kokosmelk. Landet dyrker blant annet kaffe, vanilje, nellik og ris, og er en av verdens største produsenter av vanilje. Mat er noe av det viktigste vi har på kloden og kontrasten fra vår overflod i Norge til det primitive livet på Madagaskar kan nesten ikke bli større.
Underveis på studieturen skal vi lære oss å lage gassisk mat, men vi skal også lage mat og servere til lokalbefolkningen. Madagaskars mangfold gjør det til en helt spesiell destinasjon og turen vil inneholde opplevelser du ikke finner noe annet sted i verden. Turen innholder alt fra å bo enkelt og primitivt til øde strender med
Linjelærer Ørjan Teigland er en lidenskapelig kokk med mange års erfaring fra hotell, restauranter og bakeri. Lidenskap for god smak, mat og matkultur står sentralt i hverdagen på linjen.
Ta gjerne kontakt om du har spørsmål om linjen, studietur eller annet du måtte lure på.
Forslag til program dag for dag:
- Dag 1: Reisedag, Bergen - Antananarivo Madagaskar
- Dag 2 - 3: Akklimatisering i Madagaskars hovedstad Antananarivo. Kulturvandning og avslapping. Vi venner oss til folket, maten og kulturen.
- Dag 4: Vi reiser videre Antsirabe, hvor vi kjører gjennom mange små landsbyer og fjellandskap med blant annet risplantasjer
- Dag 5 - 7: Antsirabe. Museum, utforske matmarked, spise klassisk gassisk mat.
- Dag 8: Antsirabe – Ambalakely. Vi suger til oss inntrykk og lærdom fra kulturen og folket.
- Dag 9 - 12: Ambalakely. Vi puster ut med noen rolige dager. Ambalakely er en rolig fjellandsby hvor de blant annet produserer te, ris, poteter mm. Her skal vi leve det enkle liv med ren mat, vakker natur og et fantastisk folkeslag. Kanskje kan vi lage mat til lokalbefolkningen også?
- Dag 13: Ambalakely- Ambalavao – Ranohira. Hva er vel madagaskar uten lemurer? Vi besøker et lemur-reservat.
- Dag 14: Ranohira . Isalo. Vi besøker Isalo nasjonalpark. Her blir det fjelltur, bading i vannkilder fra fossefall og møte med minst 3 ulike lemurarter.
- Dag 15: Ranohira- Toliara- Ifaty.
- Dag 16 - 19: Vi avslutter eventyret i Ifaty med avslappinng på kanskje verdens fineste strander, bading og vannski om du tør. Dagene i Ifaty blir også brukt til refleksjon og oppsummering av alle inntrykkene.
- Dag 20: Ifaty- Antananarivo . Vi flyr tilbake til Antananarivo
- Dag 21: Hjemreisedag
Linjelærer Ørjan Teigland
Ørjan er en dreven kokk med mange års erfaring fra hoteller, restauranter og bakeri. Han er opptatt av god smak og gjerne mat fra alle verdenshjørner. Er svært sport- og friluftsinteressert og er også en humørspreder på skolen.
Fag i faget
- Matkultur lokalt og internasjonalt
- Matlaging innendørs og utendørs
- Sesongarbeid, innhøsting og sanking av råvarer
- Fiske
- Lage mat ute med bål og stormkjøkken
- Kunnskap om hva som er mulig innenfor et gitt budsjett
- Lage kortreist og bærekraftig mat
- Besøke matsentralen
- Trening
- Fjellturer og sykkelturer
- Forberedelser til studietur
Søk om skoleplass nå
Søknader tas imot fortløpende og behandles i innkommende rekkefølge. Det er alltid lurt å være tidlig ute.
Smak av verden Madagaskar - priser
Innmeldingspenger
kr. 2 600,-Kost og losji
kr. 94 300,-Semesteravgift
kr. 9 800,-Fellestur
kr. 5 000,-Linjepris inkl. studietur
kr. 35 000,-
Total:
kr. 146 700,-