ARKITEKTUR & DESIGN

ARKITEKTUR OG DESIGN

Ønsker du et opplevelsesrikt år der du får mulighet til å gjøre deg kjent med design og arkitektur på sitt beste? Et år med formgivning, tegning og modellbygging, med inspirasjon fra arbeidene til noen av verdens beste arkitekter og designere. Studietur til Japan!

Innhold

Vil du bruke folkehøgskoleåret til å forberede deg til design- eller arkitekturstudier? Da er dette riktig linje for deg! Du vil lære om de ulike fasene av et prosjekt, som å visualisere og kommunisere ideene dine gjennom frihåndstegning, 3D-tegneprogrammer og modeller i ulike materialer. Vi har fokus på hvordan miljø, ressurser og forbruk påvirker valg og løsninger innen faget, og vi drøfter etiske valg i global sammenheng. Du vil bli utfordret på dine ideer, og får utvikle din fantasi og kreativitet.

Arkitektur og produktdesign

Gjennom hele livet beveger vi oss i ulike typer rom, omgitt av ulike produkter, alt designet for å oppfylle våre behov i hverdagen. På Arkitektur og design vil du, gjennom ideutvikling og research, lære å skape produkter for spesifikke målgrupper. Du vil erfare hvor mye man kan påvirke og endre et rom ved hjelp av lys, farger, funksjon og mye mer. Vi lar oss inspirere av internasjonale impulser og trender, og vi utforsker utfordringer og avdekker behov og muligheter knyttet til spesifikke oppgaver.

Undervisning

Gjennom året får du målrettet undervisning fra dyktige lærere og gjestelærere innen arkitektur og design. Vi har bl.a. hatt samarbeid med stjernearkitekt Todd Saunders, som er verdenskjent for sin arkitektur, workshop med arkitektkontoret Atelier Particular, samt prosjekter i samarbeid med arkitektene Håvard Fadnes og arkitekt Rolf Magne Bjørnevik. På studietur til Japan har vi også besøkt internasjonale designkontor som Designit og Reaktor.

 

Hverdagen på arkitektur og designlinjen

Linjen Arkitektur og design har eget verksted og arbeidsrom som du disponerer hver dag. Her har du din egen arbeidsplass hvor du tegner skisser og bygger modeller. De fleste oppgavene er prosjektbaserte, og elevene arbeider enten alene, eller i mindre grupper.

Som oftest vil vi starte en design- og arkitekturoppgavene med å undersøke, eksperimentere og idéutvikle.

Vi kommer til å arbeide med ideutvikling i skisser og skissemodeller, med blyant og papir og enkle pappmodeller, tremodeller eller former i leire. Du får lære å forme dine ideer på pc i 3D-tegneprogrammer, og får mulighet for å printe ut nøyaktige prototyper, på 3D-printer! Underveis får du selvsagt den veiledningen du trenger for å lære deg å arbeide med ulike teknikker, og tilegne deg kunnskap om forskjellige materialer. 

Vi avslutter alle oppgaver med en felles gjennomgang hvor vi gjennom skisser og modeller, både analogt og digitalt, visualiserer og forklarer våre prosesser og forslag til løsninger. Du fremlegger dine tanker og ideer for resultatet ditt og får en grundig tilbakemelding. Vi lager også mange utstillinger i løpet av året hvor klassen viser frem sine prosjekter for resten av skolen. 

Studietur: Japan

Studieturen i vårsemesteret går til Japan, et helt spesielt land der mye spennende skjer innen teknologiutvikling og produktdesign. Vi besøker flere nyere arkitekturprosjekter, både sentralt i Tokyo og i regionen. I Kyoto opplever vi tradisjonell arkitektur; templer, gamle trehus og vakre japanske hager . Vi tar lyntog til Tokyo – og er vi heldige treffer studieturen midt i den fantastiske kirsebærblomstringen!

Programmet dag for dag: (Forslag!)

 • Dag 1: Fly fra Bergen til Osaka
 • Dag 2: Ankomst Osaka. Tog til Kyoto
 • Dag 3: Besøke historiske tempel og japanske hager i Kyoto
 • Dag 4: Workshop/Fri vandring i Kyoto

• Dag 5: Ta shinkansen-hurtigtog til Hiroshima.
• Dag 6: Fri vandring i Hiroshima
• Dag 7: Ta tog og ferge til Naoshima.
Kunstmuseer tegnet av den japanske arkitekten Tadao Ando

 • Dag 8: Leie sykler/
  Oppleve Naoshima
 • Dag 9: Ta ferge og hurtigtog til Tokyo
 • Dag 10: Besøke designkontor
 • Dag 11: Fri vandring i Tokyo
 • Dag 12: Avreise fra Tokyo

SKAP DIN EGEN PORTFOLIO

Vurderer du å søke deg videre til en design- eller arkitekthøgskole? Enten du vil søke skoler i Norge eller i et annet land, vil du her på linjen få tid og mulighet til å arbeide med aktuelle opptaksprøver og presentasjonsmateriale til din portefølje, noe som vil hjelpe deg videre i din søknadsprosess. 

FAG I FAGET

 • Produktdesign
 • Arkitektur
 • Grafisk design
 • Designprosess
 • Frihåndstegning
 • 3d tegning
 • 3d printing
 • Modellbygging
 • Materialkunnskap
 • Presentasjon av prosjekter
 • Utflukter til arkitekthøgskole og designhøgskole i Bergen
 • Besøke arkitekt- og designkontorer
 • Opptaksprøver og portefølje

«På Åsane folkehøgskole fikk jeg utfordret mine kreative evner, samtidig som jeg dannet nye vennskap. Et bredt utvalg av forskjellige kreative oppgaver og støttende lærere forberedte meg til videre utdanning. Året på arkitektur og design var virkelig en opplevelse jeg vil anbefale andre, spesielt hvis ønsket videre er å studere kreative fag».

-Sara Marie Bengtson, elev 2021/22

Sara studerer nå arkitektur i Aarhus, Danmark

«Året mitt på arkitektur og design linjen var et veldig kreativt og lærerikt år. Man blir først og fremst godt oppfulgt av lærer og får veiledning i prosjektene man jobber med. Vi fikk prøve mye forskjellig innen tegning, modellbygging og 3D modellering. I tillegg fikk vi mulighet til å jobbe med opptaksprøver til videre studie om man ønsket det».

– Mari Lande, elev 2021/22

Mari studerer nå arkitektur på AHO.

«Arkitektur og design-linjen på Åsane ga meg et enormt faglig utbytte, og gjorde at jeg lærte om og fikk troen på meg selv og mine kreative evner. Linjen har en fantastisk god og hjelpsom lærer, som sammen med det faktum at klassen er liten, gjorde at hver og en av oss kunne føle oss sett, og trygge i hverandres selskap. Læreren vår sørget for god oppfølging og støtte gjennom noen festligheter av prosjekter – alt fra modellbygging og analog tegning til street art til 3D-modellering til keramikk – og for mange av oss, opptaksprøver til videre kreative studier. Fra dag én ble vi tatt i hånden, og det gjorde vi hele folkehøgskole-eventyret ut. Nå studerer jeg industrielt design ved Designskole Kolding, Danmark og har startet et nytt eventyr her. Jeg vil anbefale Arkitektur- og designlinjen på Åsane til deg som er interessert i design og arkitektur, eller er nysgjerrig på noe av det faglige jeg har nevnt. Kanskje har du funnet og dyrket din kreative interesse fra før og allerede nå vet at du vil søke videre på kreative studier. Eller kanskje er du litt som jeg var – kanskje har du ikke fått brukt din kreative side helt ennå, og da kan det føles vanskelig å la den blomstre. Uansett vil jeg råde deg til å gi det et forsøk. Du kan jo starte med å søke!»

– Henrikke Vestereng Goksøyr, elev 2020/21

«Under mitt år på arkitektur og design fikk jeg arbeide og utforske med nye materialer og teknikker. Med god veiledning og godt læringsmiljø kunne jeg utfolde meg kreativt. Det ble også lagt opp til at vi kunne jobbe med opptaksprøver. Noe som var til stor hjelp.»

– Vilde Hetland Skogheim, elev 2020/21

Vilde studerer nå ved Møbeldesign, romdesign og interiørarkitektur på KMD i Bergen.

«Året mitt på Åsane folkehøgskole ga meg en enorm stor frihet til kreativ utvikling. Det var stor variasjon på oppgavene, med innføring i forskjellige teknikker og digitale verktøy. Jeg fikk god støtte og veiledning da jeg søkte og tok opptaksprøver til forskjellige design-og arkitekturskoler. Jeg vil anbefale et år på Arkitektur og design på Åsane til alle som er nysgjerrige og ønsker en liten smakebit på hva design- og arkitekturstudie har å by på»

– Ida Karina Tande, elev 2020/21

Ida studerer nå landskapsarkitektur på AHO.

«Jeg har lært mye fra året mitt på Arkitektur og Design. Med god oppfølging og varierte oppgaver lærte jeg masse som var nyttig og bra å ha med i porteføljen min. Det var også stor hjelp for å komme inn på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.»

–  Adam Steen Hovden, elev 2020/21

«Mitt år på Arkitektur og Design var spennende og lærerikt. Læreren hadde en evne til å fokusere på hver enkelt elev, og ga mye støtte og motivasjon. I løpet av året fikk jeg en grunnleggende kompetanse på forskjellige områder av faget, som jeg hadde nytte av i opptaksprøven til Arkitektskolen i Aarhus.»

– Viktoria Westgaard

Viktoria fikk tid og veiledning på linjen til å arbeide med opptaksprøver til ulike arkitektskoler. Hun kom også igjennom til opptaksprøve 2 på Arkitektskolen i Oslo, men var fast bestemt på at det var Aarhus hun ville til.

Det er fint om du i tillegg til å fylle ut en vanlig skolesøknad kan skrive litt om din motivasjon for å begynne på linjen. Dersom du har drevet med arbeid innen kunst,  design eller arkitektur er du velkommen til å legge ved bilder som viser ting du har jobbet med. Dette kan for eksempel være bilder av tegninger, pappmodeller eller lignende.