LATIN-AMERIKA, CUBA OG MEXICO

LATIN-AMERIKA, PERU, MACHU PICCHU OG AMASONAS

NYHET * SE HER * NYTT TILBUD*

Vi opplever at vårt linjetilbud Latin-Amerika, Mexico og Cuba er fantastisk populært, og vi har allerede fylt opp en klasse med superspente og forventningsfulle deltagere. Men fremdeles er det mange som er interessert i Latin-Amerika og Latin-Amerikansk kultur og historie, så her er et rykende ferskt linjetilbud til deg: 

Latin-Amerika, Peru, Machu Picchu og Amasonas

Noen av emnene på linjen vil være sammenfallende med  «Mexico / Cuba-klassen», og noe vil klassene gjøre sammen,  men Latin-Amerika , Peru etc. blir en egen linje med et ekstra fokus på Peru og det sørlige Latin-Amerika. 

Du søker på linjen på vanlig måte via søknadsskjemaet til skolen som du finner her.

Latin-Amerika, Peru, Machu Picchu og Amasonas

Man kan ikke reise til Peru uten å besøke verdensarven Machu Picchu. Dette er en uforglemmelig tur, og er verdt reisen til Peru i seg selv. Vi skal også utforske inkaenes utrolige historie og kulturarv i Cuzco som ligger over 3000moh. Denne byen blir utgangspunktet for turen vår til Machu Picchu for å bli vant med høyden.

Men Peru er så mye mer enn denne spektakulære verdensarven. Landet byr på både urbane opplevelser, historiske perler, én av verdens mest høytliggende innsjøer, ørken og fjell. Vi kommer til å finne noe for enhver, og jeg gleder meg til å la dere komme med innspill og ideer til stopp vi skal ta. Reisen legges opp som en backpackertur der vi prøver å bo mest mulig lokalt og bruke mest mulig lokal transport for å komme oss fra A til B.                  Høres dette fristende ut, så oppfordrer vi deg til å søke i dag!

Studietur til Peru, Machu Picchu og Amazonas

Reisen til Peru

vil ha en varighet på fra 2 – 3 uker. Det detaljerte programmet vil linjelærer Åse, som har bodd i Peru i en periode, lage i samarbeid med klassen. Peru er et spennende land som spenner fra strender ved Stillehavskysten til fjell på godt over 4000 meters høyde, ørken med sanddyner og oaser, og regnskogområder knyttet til Amazonas. Landet har en unik og til dels gåtefull historie, preget av inca-kulturen, nærhet til og samspill med natur og naturkrefter.

Inca Jungle Trek.

Dette er trekking gjennom jungel og fantastisk natur, som ender opp i Machu Picchu. Turen ledes av lokale guider, og underveis kan man blant annet teste sitt eget mot i en zip-line som sies å være blant de høyeste i verden!

Machu Picchu

Machu Picchu er en godt bevart oldtidsby fra Incarikets storhetstid. Den ligger i Andesfjellene, om lag 2400 meter over havet, og den antas å være bygget på 1400-tallet. Den er like berømt for sin beliggenhet som for selve bystrukturen.

Huacachina

En annen og helt annerledes opplevelse er det når man reiser på Bungy-tur i ørkenen ved oasen Huacachina. Da kan man ta med seg ski og sandboard og teste ut «ørken-alpinisme» – snowboard på sand!

Titicaca-sjøen

Et besøk på Titicaca-sjøen er også et must ved en reise til Peru. De karakteristiske siv-båtene ble blant annet brukt av nordmannen Thor Heyerdahl til å krysse Stillehavet (Ra og Ra 2), og et eksemplar står utstilt på Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo.

I tillegg til dette kan du oppleve de berømte Nasca-linjene – gigantiske figurer som er skåret i terrenget og som er synlige fra verdensrommet, og du kan besøke søndags-markedet i Pisac.

VI vil reise med lokal transport, vi satser på enkel overnatting og nær kontakt med mennesker og miljø.

Kanskje den aller viktigste reiseopplevelsen er møter med engasjerte folk /innfødte, som stolt byr deg på smakebiter av sin kultur. Og VÅR viktigste oppgave er å være respektfulle og gode mottakere!

 

Latin-Amerika, Cuba og Mexico

Er du klar for et Latinamerikansk eventyr? I vårsemesteret drar vi på en ca. fire uker lang studiereise til Mexico og Cuba. Turen er lagt opp som en backpackertur, og du vil komme i nærkontakt med Mexicansk og Cubansk kultur, mat, historie, natur, og ikke minst: Mennesker!

Mye kan læres i et klasserom, men på vår studietur får du oppleve på nært hold og føle på kroppen de temaer /emner vi har tatt opp i løpet av skoleåret. På denne linja er det viktig at du er interessert i verden rundt deg, at du liker å ta ansvar, er initiativrik og liker å være aktiv.

Studietur til Cuba og Mexico

Pyramider, urfolk og fossefall

Turen går sørover fra Mexico City, og du får se og oppleve mangfoldet i drakter, skikker, kunst og kultur. Du får et innblikk i landets historie, f.eks gjennom møtet med Diego Riveras verdensberømte murmalerier, og du får et nærmere kjennskap til de utfordringene ulike urfolksamfunn står over for i vår tid. Du får delta i gamle ritualer som f.eks. Temazcal (svettehyttte), du får bestige noen av Mexicos mange pyramider og bade i krystallklare fossefall.

Dyreliv og magisk stemning

Opplev magien og stemningen ved solnedgangen på stillehavskysten. Vi drar ut med lokale fiskere, ser etter hval og delfiner, og svømmer med havskilpadder. I mangrove landskapet får du nærkontakt med krokodiller, fugleliv og iguaner. Våkne til bølgeskvulp i hengekøya i bambushytta.

Det myteomspunne Cuba

Når vi har reist rundt i Mexico et par uker går ferden videre til Cuba. Cuba og Mexico er ulike når det gjelder politikk, religion, kultur og raseblanding / folk. Du vil få mange ulike inntrykk og det er magisk å oppleve kontrastene. Vi bor hos Cubanske familier, i Casas Particulares. En unik mulighet til å snakke spansk, bli kjent med folk og oppleve hverdagslivet på nært hold. Se med egne øyne hvordan den spesielle politiske situasjonen på Cuba de siste 60 år har satt sitt preg på folket og øya. Få et innblikk i Havannas historie og se hvordan ekte sigarer blir til.

Få en smak av fordums tid når du vandrer gatelangs i Trinidad. Gjerne med fotoapparatet i skumringen. Vi rir gjennom gamle sukkerplantasjer, snorkler og slapper av på stranda i tropiske omgivelser.

Kanskje den aller viktigste reiseopplevelsen er møter med engasjerte folk /innfødte, som stolt byr deg på smakebiter av sin kultur. Og VÅR viktigste oppgave er å være respektfulle og gode mottakere!

 

Språk – Lær spansk!

Gjennom et år på Åsane Folkehøgskole sin Latin-Amerikalinje vil du få muligheter til å lære deg litt spansk, noe som vil komme godt med på studiereisen til Mexico og Cuba. Viser du interesse og engasjement for å lære deg grunnleggende språkferdigheter, bidrar du til at avstanden mellom kulturer blir mindre, møtet med nye mennesker blir mer spennende og din opplevelse rikere.

 

Mat, musikk og kunst

Bli med oss å danse til latinamerikanske rytmer i takten til salsa eller merengue. Vi lager diverse mat og snacks, som salsa, guacamole, tortillas og empanadas – alt fra grunnen av. Du blir introdusert for tradisjonell kunst, lokalt håndverk og samtidskunst.

Vi jobber hele tiden aktivt for et godt klassemiljø og godt samhold. Dette er viktige ingredienser i en god reiseopplevelse.

Overalt deler mennesker verden inn i ”oss” og ”de andre.” Kultur er det vi har felles, og samtidig det som skiller oss fra andre. I de ukentlige øktene med Kulturforståelse presenteres elevene for en rekke ulike faglige perspektiv på kultur. Målet er ikke å lære hva ”norsk,” ”indisk” eller ”latinamerikansk” kultur er, men å få en dypere forståelse av hva kultur gjør. Kulturer er foranderlige helheter som påvirker menneskers tanker, språk og handlinger. I disse timene diskuterer og undersøker vi hvilke sosiale og politiske konsekvenser forskjellige kultur- og menneskesyn har.

Historie og politikk

Vi fokuserer på viktige historiske og politiske hendelser, særlig i de landene vi drar på studietur til. Vi ser filmer, som blir inkludert i undervisningen gjennom diskusjon og samtale.

Fotokurs og reisebrev

En del av reisen er å formidle det du har opplevd, til andre. Dine inntrykk og opplevelser videreføres gjennom reisebrev, digitale fortellinger, film eller annen fotokunst. Du får mye å fortelle!

 

Fag i faget

  • Historie
  • Samfunnsfag
  • Politikk
  • Språk